Stamceller - Biopen

Penn tegner nytt vev

Stamceller: Høyteknologisk kulepenn kan reparere benvevsskader ved å skrive med stamceller i stedet for blekk.

21. mars 2014

Ny oppfinnelse tegner vev

En ny australsk oppfinnelse kan snart utbedre benvevsskader ved å tegne nytt vev.

Forskere ved universitetet i Wollongong tenkte ut ideen om 3D-utskrift av vev og la teknologien inn i et apparat de kaller BioPen.

Pennen er omtrent så stor som en injeksjonssprøyte, og teknologien bak den er både svært enkel og samtidig meget kompleks: Den kan tegne nytt benvev ved å bruke en gelé som består av stamceller i stedet for kulepennblekk.

Stamceller i géle

Stamceller i en tangbasert gelé blir tilført pennen gjennom plastslanger. Ved hjelp av skrivehodet blir den defekte knokkeldelen påført et tynt lag gelé med stamceller. Mens påføringen skjer, blir stamcellene beskyttet av geleen.

Deretter blir geleen forseglet med ultrafiolett lys fra en liten lampe, og stamcellene kan begynne å skape nytt benvev. Videre kan legen påføre opptil flere lag helt til hele skaden er utbedret.

Pennen har ennå ikke vært gjennom kliniske tester, men teknologien er svært lovende. På lengre sikt skal pennen også kunne brukes til å tegne annet vev som ødelagte muskler eller sener, noe som gjør den absolutt egnet til reparasjon av sportsskader og skader etter trafikkulykker.

Om BioPen

BioPen har en ganske enkel teknologi som virker alt nå. Med tilgang til stamceller handler det om å foredle teknikken og få den godkjent.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: