Stem cells 2014/12

Stamceller opphever lammelser

Genmanipulerte stamceller kan få lamme muskler til å bevege seg igjen.

6. august 2014

Forskere kan sannsynligvis snart kurere flere nervesykdommer, for eksempel lammelser, ryggmargsskader og epilepsi ved å stimulere genmanipulerte stamceller med lysimpulser.

Stamceller kurerer lammelser hos mus

Leger ved King’s College i London har allerede brukt den nye metoden til å kurere lammelser hos mus. I et testprosjekt satte de inn et såkalt algegen, som skaper lysfølsomme proteiner, i stamceller fra et musefoster. Deretter utviklet forskerne stamcellene til å bli motoriske nerver som sender signaler mellom ryggmargen og resten av kroppen. De justerte cellene ble satt inn i bena på mus der nervebanene var skåret over.

Da forskerne etter fem uker belyste nervene med blått lys, var det reaksjon å spore i musenes benmuskler.

Behandling med stamceller er mindre smertefullt

I dag får de fleste lamme hjelp gjennom elektriske impulser, men lysmanipulasjon er på langt nær så smertefullt. I første omgang vil forskerne konsentrere seg om å hjelpe folk med lammelser med å trekke pusten. Det er en overkommelig oppgave fordi åndedrettet bare involverer én muskel.

ORDBOKEN

Stamceller er umodne celler i tidligste stadium. Det betyr at stamcellene potensielt kan utvikle seg til en hvilken som helst av kroppens celler.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: