Blood substitutes

Stamceller lager kunstig blod

Gjennombrudd i utviklingen av kunstig blod banet vei for verdens første blodfabrikk

19. november 2009

Fra Illustrert Vitenskaps årbok: Verdens første blodfabrikk bygges i Skottland. Allerede om tre år skal den være klar til å produsere kunstig blod som alle mennesker kan bruke uansett blodtype. Dette kunne den medisinske forskningsstiftelsen Wellcome Trust melde i januar. Stiftelsen er bekymret for om behovet for blod i fremtiden kan dekkes av frivillige donorer, og derfor har den skutt inn 28 millioner kroner i prosjektet.

Blodfabrikken skal bare fremstille røde blodlegemer. Selv om blod inneholder mange celletyper, er evnen til å transportere oksygen rundt i kroppen knyttet til de røde blodlegemene. Det betyr at man ved tilførsel av bare røde blodlegemer kan redde livet til en pasient som har mistet store mengder blod. Det er også røde blodlegemer som bestemmer blodtypen. 0 Rhesus negativ kan gis til alle, og derfor vil man bare fremstille blod av denne typen.

Utviklingsarbeidet bak den nye blodfabrikken skal først og fremst ivaretas av professor Marc Turner ved Scottish National Blood Transfusion Service. Hans plan er å fremstille blodet fra stamceller. Stamcellene skal komme fra tre–fire dager gamle embryoer, det vil si svært tidlige menneskefostre, som er blitt til overs på fertilitetsklinikker. Inntil nylig var det ingen som hadde lykkes med å påvirke stamceller slik at de kunne utvikle seg til blodstamceller maken til dem man finner i benmargen, og deretter videre til røde blodlegemer. Men i 2008 lyktes det for første gang amerikanske forskere å få full kontroll over denne prosessen.

Også den franske forskeren Claude Bagnis har fått til denne teknikken, og 19. januar i år kom han et skritt videre. Det lyktes Bagnis å genmanipulere stamceller og få dem til å danne røde blodlegemer med en annen blodtype enn de ellers ville ha utviklet. Genmanipuleringen foregår ved hjelp av et virus som skifter ut det genet som koder for blodtypen. Denne teknikken vil kunne brukes på den nye blodfabrikken, som dermed lettere kan lage blod av typen 0 Rhesus negativ.

Transportbånd

Et menneske på 70 kilo har cirka fem liter blod. De viktigste bestanddelene er plasma, som utgjør 54 prosent, røde blodlegemer, som utgjør 45 prosent og hvite blodlegemer med 1 prosent.

Blodet har en rekke livsnødvendige funksjoner i kroppen, blant annet disse:

? forsyne cellene med oksygen og diverse næringsstoffer

? fjerne avfallsprodukter som karbondioksid

? reparere sår ved å koagulere

? regulere kroppstemperaturen

? transportere beskjeder i form av hormoner

? være på vakt overfor infeksjoner

Denne artikkelen kommer fra Illustrert Vitenskaps årbok 2009. Få mer bakgrunn, perspektiv og overblikk over alt du gjerne vil huske fra 2009.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: