Contact lens

Ny kontaktlinse kan gi oss synet tilbake

Australske forskere har utviklet en ny teknikk som reparerer hornhinneskader ved hjelp av stamceller i en kontaktlinse

9. oktober 2009

Ved hjelp av en kontaktlinse med stamceller har australske forskere på det medisinske fakultetet ved University of New South Wales klart å gjenopprette synet på to blinde og ett svaksynt øye. Den revolusjonerende teknikken er både enkel, billig og smertefri og gir nytt håp for personer med skader på hornhinnen, øyets ytterste lag.

Forskerne skrapte stamceller fra pasientens friske øye og dyrket deretter cellekulturen i en kontaktlinse i 10 dager. Pasientene måtte nå gå med kontaktlinsen i det blinde øyet i to–tre uker, og i løpet av denne tiden reparerte stamcellene den skadede hornhinnen. Stamceller har en nesten magisk evne til å opptre som reparasjonsceller som erstatter skadede eller manglende celler.

Både pasientene med ett blindt øye, som hadde fått ødelagt hornhinnen i en øyekreftoperasjon, og pasienten med det svaksynte øyet fikk synet tilbake etter behandlingen.

De to med et blindt øye kan nå se de øverste linjene på øyelegens synstestplakat, mens den svaksynte fikk normalt syn. Forskerne bak behandlingsformen antar at den kan fjerne behovet for hornhinnetransplantasjoner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: