nb_u37 Royal baby

I fremtiden kan alle få en kongelig baby

Storbritannias kongehus venter enda en arving. Men i fremtiden krever det ikke blått blod å få et barn som ligner Prins William eller Kate, hertuginnen av Cambridge. En enkelt hudcelle er nok.

11. september 2014 av Carsten Nymann

I fremtiden kan det bli nødvendig å skjerpe sikkerheten rundt Europas kongehus ytterligere, hvis ikke slektslinjen skal bli helt utvasket.

Takket være avansert genmanipulasjon kan forskerne nemlig nå skape egg- og sædceller ut fra helt vanlige hudceller, som enkelt kan ”høstes” fra en donor.

Nobelprismottaker bak forsøket

Målet er likevel ikke å skape en generasjon kunstige kjendiser men snarere å hjelpe kronisk barnløse eller eliminere farlige genetiske sykdommer som sukkersyke og alzheimer.

Bak forsøkene står stamcelleforskeren Dr. Shinya Yamanaka, som tidligere har mottatt nobelprisen i medisin for sitt arbeid med å omdanne voksne celler til stamceller.

Museunger skapt ut av hudceller

Inntil videre er hudcelle-til-kjønnscelle-teknologien bare prøvd på mus.

Til gjengjeld er muse-hudcellene ikke bare blitt til kjønnsceller men har også formert seg videre til levende museunger, som kan formere seg på naturlig vis.

Etisk forsvarlige designerbarn

Utover at vanlige mennesker i teorien kan få barn med kjente og kongelige uten at de aner det, åpner metoden for skapelsen av designerbarn på celleplan – altså lang tid før det er snakk om potensielt liv.

I dag krever genetisk skreddersydde barn med unike egenskaper at de kommende foreldrene "bortviser" fostre med ”feil” egenskaper.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: