Ronnie Pickering

Sinte bilister herjer på fredager

En studie av amerikanernes trafikkatferd viser at det er størst risiko for å møte på trafikkbøller på fredager. Rushtid-trafikken er den store synderen.

19. mai 2016 av Babak Arvanaghi

En lang arbeidsuke er på hell. Været er godt, og helgen venter på deg. Du burde være glad, men du er rasende. Du sitter fast i en bilkø, og snart klarer du ikke å styre aggressiviteten din lenger.

Road rage – eller aggressiv atferd i trafikken – er verst fredag ettermiddag. I hvert fall i USA. For en stor studie har kartlagt når amerikanerne har størst risiko for å gå amok i trafikken.

Hold deg unna rushtiden

Det verste tidspunktet en amerikaner kan velge for å sette seg inn i bilen, er fredag klokken 18 i august. Det viser studien som forsikringsselskapet Auto Insurance Center står bak.

Ronnie Pickering har blitt en internettkjendis etter å ha truet en motorsyklist.

I USA er tiden rundt kl. 18 et høydepunkt for rushtrafikken, så tidspunktet er ikke overraskende.

Den aggressive atferden i trafikken skyldes særlig at vi mennesker er territorielle, og at bilen er en forlengelse av territoriet vårt. Når andre kommer for tett på, får det oss til å miste besinnelsen.

Fredagsøl er farlig

En annen grunn er at dårlig oppførsel for oss til å reagere kraftigere enn god oppførsel. Hvis en person kjører aggressivt, reagerer vi oftere enn hvis en person er ekstra hensynsfull.

Kort sagt er alle faktorene til stede for road rage når vi når vi befinner oss i rushtidstrafikken. Og siden er mange tar seg en øl etter jobben på fredager, noe som gjør oss enda mer aggressive, eskalerer raseriet.

Samtidig får varmen i bilen på augustdager folk til å lengte ut, og det gjør at tålmodigheten blir enda kortere.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: