nb_u37 sexual harrasment

Unge forskere plages av sexsjikane

Hele 71 prosent av unge kvinnelige forskere har ifølge en undersøkelse vært utsatt for sexsjikanering fra eldre kolleger, mens hver fjerde rapporterer om direkte overgrep. Tallene har skapt uro i forskningsverdenen.

11. september 2014 av Carsten Nymann

Et lyst hode og tykke bøker i hyllen kan tilsynelatende ikke holde tilbake dyriske instinkter, når eldre forskere får unge kvinner og menn i staben.

En skandale om sexsjikane og voldelige overgrep på unge forskere er kommet frem etter at en undersøkelse i det anerkjente tidsskiftet PLOS One fastslo at hele 71 prosent av kvinnene og 41 prosent av mennene hadde følt seg krenket.

For kvinnenes vedkommende fortalte hele 26 prosent at sjikanen hadde utartet seg i overgrep, mens ”bare” 6 prosent av mennene hadde opplevd dette.

Overordnede står bak overgrep

Gruppen bak undersøkelsen konstaterer dessuten at det i flertallet av tilfellene er ofrenes veiledere og såkalte bedømmere – altså likestilte forskere som skal vurdere andres arbeid – som står bak overgrepene.

En annen undersøkelse i det medisinske tidsskriftet The Lancet konstaterte tidligere i år at mellom 12 og 16 prosent av alle kvinner på verdensplan har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Spesielt stygg situasjon

Ifølge den anerkjente australske kjemikeren og biologen Margaret C. Hardy, som selv er voldtektsoffer og har gjort seg til talskvinne for likesinnede, er situasjonen i forskerhierarkiet spesielt foruroligende:

”[De unge] forskere er sterkt avhengige av veilederen sin, som hjelper med anbefalinger og sikrer forfremmelser. Det samme gjelder kollegene, som er en viktig del av det profesjonelle nettverket,” sier hun til mediet livescience.com.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: