Inficeret T-celle


© Wikimedia Commons

Tre myter om HIV

Tør du ikke ha sex med en HIV-smittet, eller er du redd for smitte ved oralsex? Det er det ingen grunn til. Bli oppdatert på rådene for sikker sex.

14. mai 2018 av Gorm Palmgren & Jesper Bindslev

Ubeskyttet sex med HIV-smittede er alltid risikabelt

FEIL: Den medisinen HIV-smittede får, bekjemper viruset så effektivt at de ikke kan smitte andre. Det er konklusjonen i en stor europeisk studie fra 2016, som fulgte 888 par der den ene parten var smittet over flere år. Parene hadde sex uten kondom, men ikke i et eneste tilfelle ble den friske partneren smittet.

HIV smitter ved oralsex

FEIL: HIV-smittede skiller ut virus i blant annet sæd og skjedesekret som kan smitte ved kontakt med partnerens slimhinner i skjeden eller anus. Men slimhinnene i munnen og tungen har en mye mindre overflate og er mindre sarte. De er derfor ikke like mottakelige for smitte, og det finnes bare noen ganske få dokumenterte eksempler på HIV-smitte ved oralsex.

HIV kan bare stoppes med kondom

SANT, MEN: Det eneste som effektivt beskytter mot HIV, er fortsatt kondomet, men nå er det også et alternativ til friske personer med høy risiko for å bli smittet. Personene, for eksempel homoseksuelle menn med mange partnere, får legemiddelet Truvada, som også brukes til å behandle HIV-smittede. En stor studie av 2499 homoseksuelle menn har vist at Truvada reduserer risikoen for HIV-smitte med 44 prosent, og andre studer tyder på en enda bedre beskyttelse

Forskere tester nå den første effektive HIV-vaksinen på mennesker – og dessuten tester de en behandling som skal gjøre pasientene friske en gang for alle. Følg forskernes kamp mot HIV i Illustrert Vitenskap nr. 11.

Hvis du bestiller den akkurat nå, kvitterer vi med et supertilbud:

  • Adgang til e-magasinene våre

    , bl.a. National Geographic og Bo Bedre
  • En elegant trådløs Bluetooth-høyttaler fra Sonitum
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap

Slå til nå og få hele pakken for bare 49,50 kroner – du sparer 457 kroner. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: