yanomami tribeman

Nakne folk er også bluferdige

12. mai 2011 av Klaus Wilhelm

I motsetning til samtlige dyrearter har ikke mennesket sex i full offentlighet. Antropologer går ut fra at våre forfedre sluttet med det for flere millioner år siden. Og mens vår nærmeste slektning, sjimpansen, mer enn gjerne viser frem kjønnsdelene, har forskerne ikke oppdaget en eneste kultur som ikke kjenner til bluferdighet hos mennesket. Det finnes riktignok naturfolk som går helt eller delvis nakne omkring.

Som den østerrikske atferdsforskeren Irenäus Eibl-Eibesfeldt i sin tid bemerket, hadde kvinnene hos søramerikanske yanomami-indianere bare en tynn hyssing rundt livet. Men hvis de ble tvunget til å ta av seg hyssingen, reagerte de like bluferdig som hvis en kvinne i Vesten ble tvunget til å kle av seg. Noen av mennene i yanomamistammen binder fortsatt opp penis i forhuden, men hvis båndet glir ned, blir de uhyre forlegne.

Nakenhet skjules bak tabu

Medlemmer av kwomastammen på Ny-Guinea går helt nakne omkring. Men de har utviklet et ”kikketabu” der de skjuler nakenheten bak en slags spøkelsesdrakt. Fra de er ganske små lærer guttene å aldri se på kvinnenes kjønnsdeler og bryster. Når menn og kvinner støter på hverandre, snakker de ofte sammen rygg mot rygg.

Eibl-Eibesfeldt mener at bluferdighet og skam har hatt noen helt spesifikke funksjoner i evolusjonen hos Homo sapiens. Den som bluferdig skjulte kjønnsorganene, sørget for at gruppen kunne leve i harmoni fordi man unngikk rivalisering. Å ha sex i det skjulte ga også en viss beskyttelse. Under et samleie gir nemlig mennesket seg så mye hen til sin partner at verken hun eller han lenger enser omgivelsene og derfor blir sårbare, tror atferdsforskeren.

Den tyske etnologen Hans Peter Duerr følger samme spor. For ham er det entydig et seksuelt signal å vise kjønnsdeler. Derfor beskytter vår bluferdighet pardannelsen som fundament for samfunnet. Det monogame forholdet er nemlig truet hvis partnerne ved å vise frem kroppen sin offentlig også pirrer andre enn hverandre, og dermed oppfordrer til sex utenfor parforholdet.

Bluferdighet handler altså om å unngå å hisse opp andre seksuelt. Og her ser det ut til at kvinnelig bluferdighet har størst betydning. For når kvinner skjuler kjønnsdelene, begrenser de den seksuelle rivaliseringen blant menn og beskytter samtidig parforholdet og familien.

”Hvis man demper aggresjonene, får den enkelte bedre mulighet til å oppnå sex og få barn,” mener evolusjonsbiolog Thomas Junker ved Universität Tübingen i Tyskland. Ifølge evolusjonens lover er det jo nettopp dette det dreier seg om.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: