Woman smelling laundry

Kvinner går etter menn med et annet immunsystem

5. mars 2012 av Nanna Bay

Ny forskning tyder på at det moderne mennesket, Homo sapiens, paret seg med arkaiske mennesker som neandertalere og denisovaere for mellom 45 000 og 60 000 år siden, da de nådde frem til Europa og Lilleasia fra Afrika.

Paring fant trolig sted på forskjellige steder og tidspunkter i flere grupper som vandret til hver sine deler av verden. Ved slik paring fikk det moderne mennesket tilført nye gener, noe som gjorde det motstandsdyktig og sikret at vi overlevde som art.

Kvinner tenner på menn med fremmed immunsystem

Vi tiltrekkes av partnere som har en annen type immunsystem enn vårt eget. Det har blant andre den sveitsiske forskeren Claus Wedekind ved Université de Lausanne vist i et forsøk der han ba kvinnelige forsøkspersoner om å lukte på T-skjorter som seks menn hadde hatt på seg to netter i trekk. Kvinnene skulle rangordne T-skjortene etter hvor attraktiv de oppfattet lukten på hver T-skjorte.

Det viste seg at kvinnene ikke ble tiltrukket av de samme luktene. Til gjengjeld var de fleste tiltrukket av lukt fra menn med HLA-antigener som var mest forskjellige fra deres egne.

At ens partner har en annen HLA-type enn en selv, betyr at han har et annerledes immunsystem. Det er en fordel fordi moren og faren dermed kan gi barnet den største variasjonen av HLA-gener og på den måten gi barnet et sterkere immunsystem.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: