nb_u41 sex

Forskere ser nærmere på søvngjenger-sex

Antall menn som har sex i søvne er tilsynelatende større enn statistikken viser, mener forskere. Fenomenet blir tatt opp i flere rettssaker.

9. oktober 2014 av Carsten Nymann

Umiddelbart høres det jo svært så uskyldig ut. Personer med lidelsen sexsomni fullfører helt ubevisst seksuelle handlinger mens de sover.

Handlingene kan være alt fra gjennomført samleie med en partner til stønning, samleiebevegelser, onani eller beføling av andre.

Fenomenet skaper likevel problemer, som i verste fall kan få kriminell karakter hvis den sexsomni-rammede deler seng med en person som ikke deltar frivillig.

Brukes som unnskyldning

Australske forskere som spesialiserer seg på dette lite belyste feltet, beskrevet første gang i Canada i 1996, advarer nå om at sexsomni i økende grad blir brukt som ”unnskyldning” av mistenkte menn i overgrepssaker.

Forskerne blir innkalt som ekspertvitner, og siden fenomenet ifølge ”The Australian Sleep Association” er langt mer utbredt enn antall diagnoser viser, maner ekspertene til varsomhet når sakene vurderes.

Antall sex-søvngjengere er ukjent

Rundt ett av 25 barn går i søvne, to tredeler av dem vokser fra søvngjengeriet, og bare en liten andel voksne – nesten alltid menn – har sex i søvne.

Prosentvis gjelder det altså ganske få, men kjennskapet til lidelsen betyr at den trekkes frem i flere rettssaker om overgrep.

Diagnose fører til frikjennelse

Det finnes enkelte eksempler på at menn er blitt frikjent for overgrep med henvisning til søvngjenger-sex.

I 2013 ble en 32 gammel danske for eksempel frikjent for voldtektsforsøk mot to jenter fordi han led av sexsomni.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: