nb_u35 50 shades

Fans av erotiske bøker drikker mer og har spiseforstyrrelser

Kvinner som har lest de erotiske ”Fifty Shades”-bøkene, drikker mer, spiser mindre og har flere sexpartnere enn andre kvinner. Slik lyder konklusjonen i ny undersøkelse av de populære bøkene.

27. august 2014 av Carsten Nymann

De erotiske romanene i den britiske forfatteren E. L. James’ serie Fifty Shades skal ha mer vidtrekkende effekter enn litt gåsehud hos kvinner som leser bøkene.

En ny undersøkelse utført ved Michigan State University viser at kvinner som har lest bare den første av seriens tre bøker, oftere var sammen med aggressive menn og hadde støre tilbøyelighet til spiseforstyrrelser enn kvinner som ikke har lest boken.

650 kvinner intervjuet Kvinner som hadde lest alle Fifty Shades-bøkene, kastet seg dessuten oftere ut i fyllekuler og hadde flere sexpartnere enn kvinner som aldri hadde lest bøkene.

Undersøkelsen er gjennomført av sosialforskeren Amy Bonomi, som har intervjuet 650 kvinner mellom 18 og 24 år om livsstil og helsevaner.

Bonomi sto i 2013 også bak en akademisk analyse av bøkene, der flere eksperter fastslo at bøkene beskriver et misbruksforhold og ikke – som fansen av serien hevder – et mildt sadomasokistisk kjærlighetsforhold.

Besvarer ikke ”hvorfor?” Den nye rapporten har ikke dokumentert årsakssammenhengene, men bare sammenfallet.

Altså vet Bonomi og co. ikke om bøkene fremprovoserer en ”uheldig” atferd – eller om de hovedsakelig tiltrekker kvinner som allerede lever et usunt eller utsvevende liv.

Fifty Shades-serien er solgt i mer enn 100 millioner eksemplarer verden over, og en filmutgave får premiere tidlig i 2015.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: