nb_u08 Carnival

Karneval setter bluferdigheten på pause

Årets karneval i Rio nådde klimakset denne uken. Når sambarytmene setter inn, ryker fillene, selv om bluferdigheten vår er dypt forankret i genene og sikrer at vi ikke går rundt og slår hverandre med køller.

19. februar 2015 av Carsten Nymann

Kvinner går vuggende, dansende og med brede smil nedover en bred boulevard midt i byen med blottede bryst og ytterst minimale truser.

Denne uke nådde det tradisjonsrike karnevalet i Rio De Janeiro høydepunktet, og folkefesten er et sjeldent eksempel på et ”frirom” hvor nakenhet unntaksvis er sosialt akseptert.

Bluferdigheten vår er nemlig dypt rotfestet i oss og er muligens til og med kodet inn i genene, mener forskerne.

Noen forskere mener at kvinner ikke bare dekker kjønnsorganene, men også brystene fordi brystene ble seksualisert da menneskets forfedre reiste seg på bakbeina. Mennenes fokus ble så å si flyttet opp fra kvinnenes bakdel. Foto: Corbis/Scanpix

Bluferdighet oppsto hos primatene

Bluferdighet oppsto angivelig i flokker hos tidlige aper. Sex og kurtisering blant individer med lavere status måtte foregå i det skjulte, for bare lederhannen hadde rett til å pare seg med hunnene.

En hann med lavere status som paret seg i full offentlighet, ville brutt en sosial regel.

Denne bluferdigheten har over tid utviklet seg til også å omfatte tildekking av kjønnsorganene.

Bluferdighet finnes også hos nakne

Blant mennesker har ikke forskerne oppdaget en eneste kultur som ikke kjenner til bluferdighet – selv hos naturfolk, som går rundt helt eller nesten nakne.

Kvinnene blant de søramerikanske yanomami-indianerne bærer f.eks bare en tynn snor rundt livet. Men skal de ta av snoren, reagerer de like bluferdig som hvis en kvinne i Vesten ble tvunget til å kle av seg.

Bluferdighet har sikret kulturen

De fleste forskere mener at bluferdighet har sikret utviklingen av det moderne mennesket og kulturen.

Ved å dekke oss til fikk vi annet å tenke på enn å pare oss i tide og utide, vi ble monogame og bygde opp de første siviliserte samfunnene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: