Felix Baumgarter testjump

Se film: Da Baumgartner brøt lydmuren

For et år siden skjøt den østerrikske stupdykkeren Felix Baumgartner i fritt fall fra 39 km høyde gjennom lydmuren med en hastighet på hele 1357,6 km/t. Ny dokumentarfilm markerer begivenheten.

Last ned artikkelen og få hele historien om Felix Baumgartner og forsøket på å bryte lydmuren

Verdens første supersoniske menneske heter Felix Baumgartner. Den 43-årige østerrikske stupdykkeren hoppet søndag kveld norsk tid ut fra en spesialutformet romkapsel i hele 39 kilometers høyde og landet cirka 10 minutter senere trygt på landjorden i Roswell, USA.

Underveis kom Baumgartner opp i en hastighet på 1342,8 km/t, noe som i den tynne luften i stratosfæren var mer enn rikelig til å fly fortere enn lyden.

Når et flygende objekt som et menneske i romdrakt innhenter lydhastigheten og bryter lydmuren, samler nye og gamle lydbølger seg og forsterker hverandre, og det kan derfor oppstå sjokkbølger.

Slått flere rekorder

Ekspertene hadde fryktet at lydbølgene ville flerre Felix' trykksikre romdrakt i stykker, eller at han ville bli sendt ut i et ukontrollert spinn. Som ventet gjorde den ekstremt tynne luften at Baumgartner fysisk ikke kjente noe til møtet med lydmuren. Til gjengjeld kom han under fritt fall inn i et kritisk spinn som han likevel klarte å rette opp, og kunne lande trygt i god behold.

Rekorden for høyeste fritt fall har stått siden 1960 da legenden Joe Kittinger hoppet ut fra 31,3 kilometers høyde. Den nå 83-årige Kittinger har fungert som konsulent under forberedelsene til Baumgartners oppdrag, som er finansiert av Red Bull, og han var til stede under selve rekordforsøket.

I tillegg til rekorden som verdens første overlydsmenneske, høyeste hastighet ved fritt fall og generelt høyeste fritt fall, setter Baumgartner med dette hoppet også rekorden for høyeste bemannede ballongferd. Rekorden for lengstvarende fritt fall ser imidlertid ut til fortsatt å tilhøre Kittinger.

Se ny dokumentar om Baumgartner

Ett år etter Baumgartners banebrytende hopp kan det historiske øyeblikket oppleves på nytt i en ny spennende dokumentarfilm "Mission to the Edge of Space".

Filmen viser bl.a. helt nye "behind the scenes"-historier og -opptak helt fra begynnelsen, og avslører situasjoner som truet med å ødelegge og stoppe oppdraget.

Dokumentarfilmen er tilgjengelig i full lengde i 3 måneder, og den kan strømmes fra radiokanalen rdio.com. For å se hele dokumentarfilmen som er tilgjengelig fra 14. oktober, må man melde seg på med en e-postadresse til en gratis Rdio-konto.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: