Råt kød gav os større hjerner

Rått kjøtt ga oss større hjerne

Rått kjøtt har vært vendepunktet for menneskeslekten. Uten det ville vi aldri hatt en så stor hjerne som vi har i dag.

17. august 2016

For omkring 2,6 millioner år siden begynte forfedrene våre å spise kjøtt og bruke enkle steinredskaper til å bearbeide maten.

Den endringen i kostholdet fikk store konsekvenser og ble et vendepunkt for menneskeslekten, avslører ny forskning fra Harvard.

Mindre tenner og mer hjerne

Med de nye vanene på det forhistoriske kjøkkenet trengte ikke forfedrene våre lenger arbeide så hardt for å tygge maten og bruke så mye tid på å spise.

Før det hadde de gomlet i vei på røtter, men med rått kjøtt og bearbeidede grønnsaker på menyen sparte de omkring 17 prosent av tyggebevegelsene – 2,5 millioner færre tygg i året per individ.

Dermed var veien ryddet for at forfedrene våre kunne få mindre kjever, tyggemuskler og tenner, slik at det ble plass til en større hjerne.

Rått kjøtt ga oss et langt liv

Og det er ikke bare den store hjernen vi kan takke kjøttet for.

Takket være kjøttet blir vi mennesker mye eldre enn vår nærmeste slektning, sjimpansen.

Du kan lese hvorfor i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: