nb_u22 flot mand

Vakre menn kan godt være kjipe – det kan ikke stygge

Kvinner har adskillig større toleranse overfor vakre menn. De mindre attraktive mennene blir kvinnene raskere lei av.

28. mai 2015 av Babak Arvanaghi

Førsteinntrykket er viktig når to fremmede mennesker møtes. Det danner i høy grad grunnlag for hvordan relasjonen og forholdet mellom dem blir fremover.

Førsteinntrykket dannes på bakgrunn av flere forskjellige inntrykk: blant annet utseende og sosiale evner. Et nytt amerikansk forskningsprosjekt har koblet de to tingene sammen. Det viser seg at attraktive menn i langt større grad slipper unna med å oppføre seg sosialt upassende enn mindre attraktive menn.

Vakre menn slipper billigere unna

Forskerne ved Eastern Kentucky University presenterte 170 kvinner for to menn – en stygg og en vakker. De hadde mange like trekk, og kvinnene reagerte noenlunde likt på dem på tross av de ytre forskjellene. Men så snart mennene opptrådte sosialt uakseptabelt, både i handling og ord, endret dette seg drastisk.

Undersøkelsen viste at mens den dårlige oppførelsen ikke rokket så mye ved kvinnenes oppfatnig av den attraktive mannen, hadde det ekstremt negativ innflytelse på oppfatningen av den stygge.

Stygge straffes hardere

I USA kan den nye forskningen blant annet observeres i landets rettssaler. En klar tendens viser at stygge menn blir dømt hardere enn vakre menn som har begått samme forbrytelse.

Forskningen kan også gi gode råd når det kommer til onlinedating: La være å skrive upassende ting i profilteksten med mindre du er en adonis.

Skjønnhet på formel

Hva kvinner betrakter som tiltrekkende og vakre menn, er biologisk betinget – og styrt av små ting som nesens bredde, avstanden mellom øynene og kinnbenenes plassering:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: