undskyld så det batter

Forskere avdekker den perfekte unnskyldning

Du kan si unnskyld på mange måter, men noen er bedre enn andre. Du skal for eksempel IKKE nøye deg med bare å be om tilgivelse. Her er oppskriften på den perfekte unnskyldning, ifølge vitenskapen.

20. april 2016 av Mikkel Skovbo

«Det var et tegn på en kritisk mangel på dømmekraft og en personlig fiasko for meg, som jeg – og jeg alene – er helt og fullstendig ansvarlig for.»

Dette sa Bill Clinton til riksdekkende tv etter sex-skandalen med Monica Lewinsky i 1998. Og denne kanossagangen var ikke helt på jordet, hvis man skal tro en ny studie av kunsten å si unnskylde.

Unnskyld! Unnskyld! Unnskyld!

Forskerne har kartlagt unnskyldningens seks kjernekomponenter og beskrevet hvilke som virker best – og her kommer erkjennelsen av ansvar inn på en klar førsteplass:

1. Anerkjenn at det var ditt ansvar

2. Tilby å gjøre det godt igjen

3. Forklar hva som gikk galt

4. Vis at du angrer

5. Erklær din anger

6. Be om tilgivelse

«Forskningen vår viste at den viktigste delen av en unnskyldning er erkjennelse av ansvar. Si at det er din skyld at du gjorde en feil», sier studiens hovedforfatter, psykolog og professor Roy Lewicki, i en pressemelding fra Ohio State University.

Det nest viktigste elementet var å tilby en motytelse.

«Ord er billige. Men å si at du vil gjøre det godt igjen, forplikter deg til å gjøre noe for å utbedre skaden», sier Lewicki.

På en delt tredjeplass kom en forklaring og det å erklære anger, mens det å be om tilgivelse dumpet inn på sisteplassen.

Generelt gjaldt det at jo flere elementer som ble trukket inn i unnskyldningen, jo bedre virket den.

FAKTA: En studie i å si unnskyld

Den optimale måten å si unnskyld på ble undersøkt via to eksperimenter:Forsøk 1: 333 forsøkspersoner ble satt til å forestille seg at de var en sjef under en jobbsamtale, hvor søkeren ble utfordret på en feil i hans tidligere firma – og skulle unnskylde seg. Forsøkspersonen fikk vite hvilke elementer som inngikk i unnskyldningen, og ble bedt om å vurdere effektiviteten, troverdigheten og tilstrekkeligheten på en skala fra 1 til 5.Forsøk 2: 422 forsøkspersoner fikk fremlagt ulike skriftlige unnskyldninger fra samme situasjon. De inneholdt alt fra en til seks av unnskyldningens kjerneelementer. Deretter ble de bedt om å vurdere kvaliteten på unnskyldningene på skalaen fra 1 til 5.Forskerne påpeker at viktige faktorer som ansiktsuttrykk, tonefall og øyekontakt ikke ble tatt i betraktning i forsøkene, som kun fokuserte på skriftlige og forestilte unnskyldninger.

«Unnskyld, men jeg tror du lyver!»

En unnskyldning kan være på sin plass når du blir tatt i løgn. Og det er faktisk ikke så vanskelig å avsløre en løgner som man skulle tro. Du kan lese hvordan i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: