nb_u04 genius

Menn har talent, kvinner spisse albuer

Kvinner holder seg unna jobber der talent og medfødte evner er avgjørende for suksess. I stedet satser de på hardt arbeid, viser ny undersøkelse.

22. januar 2015 av Carsten Nymann

Kunne Sherlock Holmes ha vært en kvinne? Neppe, mener forskerne bak en ny undersøkelse av kjønnsforskjeller innen forskningsfelter.

I følge rapportens hovedforfatter, Sarah-Jane Leslie, er oppfatningen av at genier og vidunderbarn er mannlige så inngrodd i vår kultur at kvinner rett og slett velger bort fag der talent er avgjørende for suksess.

”Tenk bare på Hermione Granger i Harry Potter-serien. Her portretteres kvinners prestasjoner som et resultat av timers lesing fremfor unik genialitet”, sier Leslie til Live Science.

Talent ligger i færre kvinner

Leslie, som er professor i filosofi ved Princeton University i New Jersey, USA, har i undersøkelsen spurt om kjønnsforskjeller og akademiske krav innenfor 30 forskjellige forskningsfelt, fra IT til musikkomposisjon.

Tendensen var klar: Jo høyere vekt undersøkelsens 1820 respondenter ga på medfødt talent innenfor et gitt område, desto lavere var andelen av kvinnelige forskere.

Kvinner tviler selv på eget talent

I følge rapporten, som er offentliggjort i tidsskriftet Science, var det ingen sammenheng mellom vektingen av talent og høye opptakskrav.

Altså velger kvinnene, i følge forskerne, selv bort fagene der talent er avgjørende for i stedet å forfølge karrierer der de kan albue seg til suksess.

Les mer om forskjellene mellom menn og kvinner i artikkelen under.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: