nb_u44 clown

Klovnefrykt raser gjennom Frankrike

Lidelsen coulrofobi er en sykelig og vanligvis totalt irrasjonell angst for klovner. Nå har frykten plutselig fått rot i virkeligheten i Frankrike, der voldelige klovner skaper panikk.

30. oktober 2014 av Carsten Nymann

En merkelig trend der yngre voldsmenn kler seg ut som klovner og overfaller tilfeldige forbipasserende, skaper panikk i Frankrike og Storbritannia.

Hendelsene gir en ny dimensjon til begrepet “klovneangst” – også kalt coulrofobi – som har florert i populærvitenskapen siden 1980-årene.

Selv om coulrofobis opprinnelse er omdiskutert blant seriøse forskere, viser flere undersøkelser at klovner vekker et spesielt ubehag særlig i barn.

Sykehusklovner var skremmende

I 2008 fastslo f.eks forskere ved Sheffield University i England at bilder av klovner som hang på veggen i barneavdelingen på sykehusene, skremte barna i stedet for å berolige dem.

Amerikanske psykologer henviser til den såkalte “uncanny valley”-effekten, som går ut på at vi frastøtes av det som umiddelbart fremstår som menneskelig uten helt å være det.

Det kan være en babydukke eller en menneskelignende robot.

Romanklovn forsterker frykten

En professor i psykologi ved California State University, Northridge, USA, Ronald Doctor, uttaler til avisen The Toronto Star, som har lagd en større artikkel om emnet, at særlig barn i 2-års alderen reagerer kraftig på en gjenkjennelig kropp med et ugjenkjennelig ansikt.

For voksne har populære fiktive klovner som Pennywise i Stephen Kings roman “Det Onde” fra 1986, uten tvil vært med på å etablere klovnen som noe skremmende.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: