Lil Bub

Katter på internett gjør deg lykkelig og motivert

Du trenger ikke å ha dårlig samvittighet neste gang du utsetter en viktig oppgave for bare å skulle se den siste videoen med søte katter i Facebook-nyhetene. For kattevideoer er bra for deg, din følelsesmessige stabilitet og motivasjon.

16. februar 2016 av Jakob Priess

Katter som tigger om oppmerksomhet. Katter som blir skremt av agurker. Katter som kryper oppi ting og faller ned fra ting.

Internett er så fullt av kattevideoer at man skulle tro at hele informasjonssamfunnet var bygd opp rundt katter ... og selvsagt porno.

Nå har assisterende professor i massekommunikasjon ved Indiana University Bloomington Mediachool, Jessica Gall Myrick, dokumentert at det faktisk ikke står så dårlig til ennå.

Skal det være forskning?

Det første spørsmålet som reiser seg når forskermiljøet har brukt tid og ressurser på å undersøke hvordan videoer med katter på internett påvirker mennesker, er: ”Hvorfor akkurat det?"

Deretter i rask rekkefølge: "Hvordan i all verden kom du på den sprø ideen?", "Fikk du virkelig økonomisk støtte til den forskningen?" og "Helt fjernt ... men hva fant du ut, da, Jessica?"

"Hvis vi vil forstå bedre den innflytelsen internett har på oss som individer og som samfunn, kan vi som forskere ikke ignorere fenomenet internettkatter," sier Myrick til Indiana Universitys nyhetstjeneste.

Og Jessica Gall Myrick har faktisk funnet ut en hel del.

Katteindusert lykke og motivasjon

Myrick gjennomførte en undersøkelse av 6795 personer som besvarte spørsmål før og etter å ha sett videoer med katter.

Og resultatene var slående da deltagerne i Myricks undersøkelse rapporterte:

  • De opplevde høyere energinivå og økt optimisme etter å ha sett kattevideoer på nettet

  • De opplevde færre negative følelser og tanker som angst, irritasjon og depresjon etter å ha sett kattevideoer på nettet

  • Kattevideoene ble oftest sett i arbeids- eller studietiden, og gleden ved å se videoene overskygget den dårlige samvittigheten over å kaste bort viktig tid

"Selv når forsøkspersonene så kattevideoer på YouTube som ren underholdning i arbeidstiden, bidro det følelsesmessige overskuddet de fikk ut av det faktisk til å løse påfølgende oppgaver bedre," sier forskeren.

Søte dyr gir deg bedre evner

Dermed legger Myricks forskning seg tett opptil en serie oppsiktsvekkende japanske forskningsresultater fra 2012.

Der fant forskere ved universitetet i Hiroshima at det skjerper menneskers kognitive og motoriske evner å se på søte dyreunger.

Studien dokumenterte til og med at mennesker som ble vist bilder av lubne dyreunger utføre en oppgave, ikke bare klarte seg bedre enn dem som ikke hadde sett på bilder av søte dyr.

Forsøksgruppen klarte seg også markant bedre enn en kontrollgruppe som hadde sett på søte voksne dyr.

I konklusjonen fremfører de japanske forskerne at resultatene ser ut til å være et utslag av at de søte dyreungene aktiverer menneskers instinktive følelse for å beskytte babyer – og dermed gir større fokus og konsentrasjon.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: