Sovende barn

Forskerne frykter: For lite søvn gir barn angst og depresjon

En amerikansk forskergruppe dokumenterer at søvnmangel hos barn i alderen 7 til 11 år reduserer positive følelser. Nå har de også funnet tegn på at det kan føre til angst og depresjon senere i livet.

4. august 2016 av Jakob Priess

Bare to netter med nedsatt søvn er nok til å få et barn til å overse eller glemme positive opplevelser.

Det viser amerikansk forskning, som også tyder på at søvnmangel hos barn kan kobles direkte til depresjon og angst senere i livet.

  • Vi fokuserer på barndommen fordi søvnvaner utvikles i tidlig alder og blir sittende, forteller professor Candice Alfano fra University of Houston, som står i spissen for forskningsprosjektet.

To netter med dårlig søvn er nok

Forskerne tok for seg 50 barn i alderen 7 til 11 år for å se hvilken innflytelse søvnmangel, selv i veldig begrenset form, har på barnas psykiske og fysiske helse.

Det krever studier over lang tid å fastslå en direkte sammenheng mellom søvnmangel og depresjon, men allerede i dag har forskerne påvist at bare to netter med nedsatt søvn er nok til å gjøre barn triste, apatiske og negativt stemt overfor omverdenen.

Ta ansvar for barnets helse

Forskergruppen har nå publisert en oppsiktsvekkende rapport der de hevder at søvnmangel og uregelmessige søvnmønstre fører til depresjon og angst.

Rapporten tar for seg både ny og gammel forskning og beskriver hvordan for lite søvn gjør mennesker mindre aktive og mindre positive - noe som over tid kan føre til depresjon.

Alfano oppfordrer derfor foreldre til å betrakte barn søvnbehov som et helsespørsmål på linje med tannpuss, kosthold og mosjon.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: