SkaldedeCanva

Printede hårsekker skal redde skallede

Kosmetikkgiganten L'Oréal har gått sammen med bioprint-firmaet Poietis i jakten på en kur mot skallede isser. Sammen vil de 3D-printe nye hårsekker.

17. oktober 2016 av Babak Arvanaghi

Tinningene blir høyere og hårfestet beveger seg med raske skritt mot nakken.

To tredjedeler av alle menn opplever hårtap før de har rundet 35 år, og når de runder 50, er hårprakten falmet hos 85 prosent. Ofte er hårtapet forbundet med lavere selvtillit og såret forfengelighet.

Men nå tegner det seg et håp for alle skallede menn. Kosmetikkgiganten L’Oréal har inngått et partnerskap med bioprint-firmaet Poietis. Sammen vil de printe hårsekker.

Printer i bioblekk

De nyskapte hårsekkene blir transplantert inn i tynnhåret hud, der de kan gro og bringe manken tilbake fra sitt skjul.

Teknikken er imidlertid ganske komplisert, og den krever fortsatt en del utviklingsarbeid: En laser blir fokusert via et speil og en linse mot bioblekk, som består av nøye utvalgte celletyper. Laseren «prikker» bitte små dråper ut av bioblekket.

Se hvordan den biologiske laserprintingen fungerer i videoen.

Celledråpene faller ned på en næringsrik overflate der de blir lagt lag på lag. Her danner de en hårsekk som modner gjennom næringen fra underlaget før de implanteres på en skallet isse.

Fortsatt lang vei å gå

Poietis er det ledende firmaet innen utviklingen av denne teknikken, og de har allerede klart å printe brusk.

I prinsippet fungerer metoden på samme måte som de allerede eksisterende hårtransplantasjoner, hvor hår fra for eksempel nakken flyttes frem mot pannen. Men i stedet for eksisterende hår er det printet hår som brukes. Men det vil fortsatt gå noen år før den nye metoden er tilgjengelig.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: