Cutting nails

Vokser alle neglene like fort?

13. desember 2012

Neglene vokser med individuell hastighet. En hovedregel sier at jo lenger det ytterste fingerleddet er, desto raskere vokser neglen. Pekefingerneglen vokser derfor raskt, mens tommelfingerneglen vokser langsomt fordi tommelen mangler det nest ytterste av de tre normale fingerleddene. På tærne, som er kortere enn fingrene, er veksten bare cirka 30 prosent av fingrenes.

Dessuten vokser neglene fortere på den hånden man pleier å bruke mest. Videre observasjoner har for øvrig vist at neglene vokser raskere om sommeren og før du har rukket å runde 30-årsdagen.

Forskerne vet ikke helt hvorfor neglene ikke vokser like fort, men trolig henger det sammen med hvilken blodmengde – og dermed også oksygen og næringsstoffer – som når frem til cellene i bunnen av negleroten. Cellene skiller ut proteinet keratin som avleirer seg under neglene og sikrer veksten.

Negler vokser ikke like fort

En fingernegl vokser cirka 0,1 mm per dag, og blir altså skiftet helt ut i løpet av tre til seks måneder. På tærne går det noe langsommere. Der kan det ta opptil ett og et halvt år før en mistet negl er blitt erstattet av en ny.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: