Da Vinci

Ti ingredienser i et menneske

Se hvilke stoffer kroppen er lagd av.

10. juni 2010 av Lars Thomas

Hva består et menneske av? Spørsmålet har filosofer og skriftlærde stilt seg selv i tusenvis av år uten å finne noe endelig svar.

Men tar man spørsmålet helt bokstavelig, lar det seg nok gjøre å få eksakte svar. Her er en oversikt over de viktigste ingrediensene i et menneske – og for letthets skyld er utgangspunktet en person som veier 70 kilo.

1. Oksygen: 45,5 kilo Det aller meste av oksygenet i kroppen er bundet til hydrogen og utgjør vann.

2. Karbon: 12,6 kilo Det er nok til atskillige poser med grillkull.

3. Hydrogen: 7 kilo Hydrogen er sammen med oksygen en del av det vannet som utgjør størstedelen av menneskekroppen.

4. Nitrogen: 2,1 kilo Nitrogen er en viktig del av de mange organiske molekylene – proteiner, fett- og karbohydrater som finnes i kroppen.

5. Kalsium: 1,050 kilo Kalsium er en viktig del av knoklene i skjelettet – i et omfang som utgjør mange pakker tavlekritt.

6. Fosfor: 700 gram Fosfor og kalsium går sammen om å styrke skjelettet og tennene.

7. Svovel: 175 gram Svovel spiller en viktig rolle for oksygenopptaket og hvordan kroppen utnytter det.

8. Kalium: 140 gram Kalium spiller en viktig rolle for utbredelsen av nervesignaer i kroppen og medvirker også til å kontrollere væskebalansen.

9. Klor: 105 gram Utgjør sammen med natrium de to bestanddelene i vanlig salt. Begge spiller en viktig rolle ved reguleringen av væskebalansen i kroppen og utbredelsen av elektriske signaler.

10. Natrium: 105 gram Natrium er en av to ingredienser i vanlig salt, så det burde være salt nok i et menneske til å strø utover veldig mange egg.

De gjenværende 525 gram omfattes av en variert blanding av cirka 50 forskjellige andre grunnstoffer.

Kilde: Geigy Scientific Tables

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: