SNØRR topbillede

Du drikker snørr hver dag

Omkring en kvart liter snørr finner hver dag veien fra nesehulen og ned i magen via spiserøret. Og det skal du være glad for! For snørr er kroppens filtrerende fluepapir og smørende oljekanne.

18. februar 2016 av Mikkel Skovbo

Du kjenner følelsen: Et kjapt snufs etterfulgt av en varm fornemmelse i svelget og en svelgebevegelse.

Og ja – det virker kanskje ekkelt, men faktisk er det ganske praktisk at vi hver dag får i oss ca. en kvart liter snørr.

Snørr fjerner avfall

Snørr er et sekret produsert i slimhinnene i nesen og bihulene, og har to primære formål: Det fungerer som kroppens fluepapir som fanger opp uønskede mikropartikler, og det smører nesen så den ikke tørker ut.

Fluepapireffekten er en del av nesens eget renseanlegg – det mukociliære systemet – der neseslimet fanger opp uønskede partikler som bakterier, støv og pollen. Nesens flimmerhår – ciliene – feier deretter den kontaminerte snørrmassen bakover mot svelget, der det svelges.

Slimhinnene i nesen og bihulene produserer snørret vårt, og flimmerhårene skyver det bakover mot svelget og spiserøret.

Det snørret som når frem til magen via spiserøret, er ganske ufarlig: Magesyren gjør kort prosess med urenheter og bakterier, og det meste av slimet blir tatt opp i kroppen igjen.

Dessuten fungerer snørret også som nesens egen oljekanne. Det består av vann, proteiner og salt og tilfører vevet i nesen og svelget fuktighet og næringsstoffer så det ikke tørker ut.

Nesen rommer en palett med snørr

Er du forkjølet, øker nesens snørrproduksjon, og du kan regne med å svelge unna mellom en halv og en hel liter snørr hver dag.

En forkjølelse er en betennelsestilstand i nesens slimhinner der et listig virus har sneket seg inn i cellene og begynt å reprodusere seg selv. I forbindelse med betennelsen, som er kroppens forsvar mot angriperen, økes blod- og vanntilførselen til slimhinnen, og snørret begynner å flyte.

Snørr fra forkjølelser er oftest vannaktig og fargeløst, men det finnes også andre snørrtyper i paletten:

? GUL/GRØNN SNØRR: Er et tegn på en bakterieinfeksjon. Fargen kommer fra et grønnaktig enzym i de hvite blodlegemene som kroppen produserer for å bekjempe infeksjonen.

? BRUN/RØD SNØRR: Er et tegn på at blodkar i nesen har sprukket. Det skjer ofte når man pusser nesen og er normalt ganske ufarlig.

? MØRK/GRÅ SNØRR: Er et tegn på kullpartikler eller mye støv i luften. Storrøykere, brannmenn og gruvearbeidere kan oppleve fenomenet, som faktisk er et godt tegn: Det viser at snørret virker og fanger opp urenhetene før de kommer ned i lungene.

De fleste har hatt fingrene i snørr

Snørr som størkner til skorper i nesen, kaller vi busemenn, og – let’s face it – de fleste av oss piller dem ut.

91 % av oss piller nese, viser en amerikansk undersøkelse, og nesepilling kan faktisk utvikle seg til en lidelse.

De aller fleste av oss piller nese, også den britiske dronningen. /Huff. Post

Tvangsnesepilling heter rhinotillexomania etter det latinske ”rhino” (nese), ”tillexis” (pille) og ”manía” (raseri), og den opptrer hos ca. 1,5 % av oss. Noen maniske nesepillere kan bruke 1–2 timer om dagen på å rote i neseborene sine.

Til dem som går et skritt videre og faktisk inntar det størknede snørrflaket etter fangeleken, kan vi opplyse at forskerne, i det minste, ikke har noe problem med det.

Tvert imot mener flere at det er bra for immunforsvaret fordi busemennene utsetter kroppen for de bakteriene som er fanget i dem og bidrar dermed til å opparbeide et immunforsvar.

Velbekomme.

Snørr er slim, men alt slim er ikke snørr

Der er forskjell på snørr fra nesen og slim produsert andre steder i kroppen. Få forklaringen her – og hør hvorfor nesen renner når det er kaldt:

HVA ER SNØRR?

Snørr er en betegnelse for det kroppsslimet som kommer fra nesen. Sekretet produseres i kjertler i neseslimhinnen og består av:

? 95 % vann ? 2 % glykoprotein ? 1 % antistoffer ? 1 % uorganisk salt ? 1 % protein

Få et godt tilbud på Illustrert Vitenskap

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: