Middle age woman

Hva hvis kvinner slapp overgangsalder?

Uten overgangsalder kunne kvinner fått barn hele livet.Men ville de fått flere barn av den grunn?

Når en kvinne kommer i overgangsalderen, opphører menstruasjonen permanent, og hun blir ikke lenger gravid. Det skjer gjerne i en alder av 45–55 år og gjør kvinnen ufruktbar i bortimot halvparten av livet. Uten overgangsalderen ville kvinner trolig fått flere barn.

De to forskerne Sara Grainger og Jan Beise ved Max Planck Institute for Demographic Research i Rostock i Tyskland har beregnet at kvinnene gjennomsnittlig ville fått dobbelt så mange barn. Det betyr samtidig at kvinnene ville fått fire ganger så mange barnebarn og åtte ganger så mange oldebarn. Det ville gitt en stor befolkningstilvekst som i sin tur ville resultert i betydelig overbefolkning.

Bestemødre er viktige

Andre forskere mener at det ikke ville gått så galt. Ifølge den såkalte bestemorsteorien øker bestemødrene barnebarnas sjanser til å overleve fordi de bidrar med pass og oppdragelse. Det makter de imidlertid ikke hvis de fremdeles er fruktbare og må passe på sine egne småbarn.

Bestemorens fruktbarhet reduserer altså sjansene til at hennes barnebarn overlever. Det fører igjen til at hun ikke nødvendigvis får så mange oldebarn som regneøvelsen fra Max Planck-instituttet la opp til. Ifølge biologen Mirkka Lahdenperä ved University of Turku i Finland utnytter mennesket sine ressurser best ved at kvinner får overgangsalder og ikke får flere barn når deres egne mødre blir for gamle til å passe ordentlig på barnebarna.

Overgangsalder

Kroppen tørker ut og siger ned. Kvinnens overgangsalder går ikke bare ut over fruktbarheten, den betyr også at kroppen i stor grad endrer seg på flere forskjellige punkter.

  • Håret blir tynnere og mister glansen.
  • Hodesmerter kommer oftere.
  • Tennene løsner, og gommene trekker seg tilbake.
  • Skjelettet mister masse og blir skjørere.
  • Brystene siger ned og blir flatere.
  • Kropps- og pubeshår blir tykkere og mørkere.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: