Brendan Marrocco

Organdonation: En kropp gir liv til 8 andre

Organdonation: En enkelt organdonor kan redde helt opptil åtte andre pasienter ved å levere et nytt hjerte, en lunge, nyre, lever, bukspyttkjertel eller et komplett tarmsystem. Selv hender og et helt ansikt kan ende på en ny kropp.

10. juli 2013 av Gorm Palmgren

Legenes arbeidsgang

I det øyeblikk legene erklærer en organdonor hjernedød, monterer de respirator og andre apparater for å holde pust og hjerteslag i gang under transport til operasjonsbordet.

Med en sag åpner legene kroppen hele veien fra halsen og ned til skambenet. De nedkjøler lynraskt organene til ca. 4 °C ved å injisere en iskald saltløsning i blodårene slik at den fortrenger det varme blodet. Kulden får hjertet til å slutte å slå, og åndedrettsutstyret kobles fra.

En gruppe leger setter straks i gang med å fjerne alle organer på én gang. De skjærer raskt fri lunger og hjerte, mens de fjerner leveren, bukspyttkjertelen og tarmene samlet uten å skille dem, som med nyrene.

Når legene har tatt ut organene, gjennomspyles de med iskalde løsninger som sikrer at organene kan holde seg lengst mulig. Nyrene kan oppbevares i opptil to døgn, mens lunger og hjerte må i en annen kropp innen 4–6 timer.

Leger utnytter liket

Når et organ blir tilgjengelig, og vevstypen stemmer overens med en pasient på ventelisten, blir han kontaktet og må innfinne seg på sykehuset i løpet av 1–2 timer. Pasienten legges i narkose, og når det nye organet er kommet, åpner legene bukhulen eller brystkassen.

Organet legges til rette på sitt nye sted, og når organets blodårer er sydd sammen med pasientens, og det blir gjennomstrømmet av varmt blod, går det i gang med sin vante oppgave.

Doner kroppen din

I flere EU-land er man automatisk donor hvis man ikke fravelger det. I andre land - f.eks. Norge - må man melde seg til donorregisteret.

Selv i døden banker hjertet

Et bankende hjerte er selve symbolet på livet, men likevel kan legene erklære pasienter døde selv om hjertet slår ennå. Det skjer i tilfeller der pasienten er hjernedød fordi all hjerneaktivitet har opphørt og aldri vil kunne gjenopprettes.

Hjertet fortsetter å slå fordi muskelcellene har eget kontrollsenter som genererer elektriske nervesignaler som får dem til å trekke seg rytmisk sammen, og fordi pasienten ligger i respirator som holder åndedrettet i gang. Hjerneaktiviteten har opphørt fordi hjernens nerver er døde av mangel på oksygen etter f.eks. blodpropp eller hjerneblødning.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: