Rigor mortis - Hva kommer dødsstivhet av?

Hva kommer dødsstivhet av?

Når levende vesener dør, blir lemmene deres stive og ubevegelige. Hvordan kan det ha seg at dødsstivhet eller såkalt rigor mortis oppstår?

23. juni 2015

Musklene stivner i rigor mortis

Dødsstivheten oppstår helst tre–fire timer etter at døden har inntrådt, når energilagrene i musklene er uttømt.

Musklene bruker energi for å kunne arbeide og trekke seg sammen. Men egentlig oppstår det største energiforbruket når musklene skal slappe av, mens sammentrekningene i seg selv ikke krever energi.

Når musklene i kroppen har forbrukt all sin energi, stivner de i en sammentrekning som kalles dødsstivhet eller rigor mortis på latin, og blir først myke og slappe igjen etter cirka tre dager når musklene begynner å brytes ned og gå i oppløsning.

Muskler er bygd opp av fibre med to trådformede proteiner, aktin og myosin, som ligger side om side og kan gli langs hverandre slik at muskelen trekker seg sammen. Når døden inntreffer og energiforsyningen til musklene opphører, fortsetter aktin- og myosintrådene å være sammenlåst slik at muskelen stivner.

Livets siste krampetrekninger fortsetter helt til rigor mortis

Etter at selve kroppen er død tar det tre–fire timer for rigor mortis å inntreffe, men i denne perioden er det faktisk fortsatt liv i enkelte kroppsdeler. Les mer om liv etter døden her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: