ansigtsmider

Midder spiser, bor og har sex i ansiktet ditt

Alle mennesker har ansiktsmidder som holder til i ansiktets hårsekker og talgkjertler. Middene er ufarlige, selv om de spiser huden din og parer seg på kinnet ditt.

8. mars 2016 av Karine Kirkebæk

Tusener – kanskje til og med millioner – av ansiktsmidder bruker akkurat nå ansiktet ditt som lekeplass, dobbeltseng og skjulested.

Hvert eneste menneske har en hel hær av ansiktsmidder boende i ansiktet. Middene er mellom 0,1 og 0,4 mm lange, de har åtte ben som en edderkopp og lever i 18 til 24 dager.

Men det er ingen grunn til å kjøpe en grovkornet ansiktsskrubb i panikk. Alle har ansiktsmidder, og de gjør ingen skade.

Du har to typer beboere i ansiktet

Du er bare å venne seg til de to beboerne i ansiktet: de to middartene Demodex folliculorum og Demodex brevis.

Demodex folliculorum. Foto: Scanpix

Demodex folliculorum lever først og fremst i hårsekkene i ansiktet, der de på dagtid oppholder seg i en form for kollektiv på 3 til 6 midder. I et mikroskop ligner D. folliculorum en avlang orm med sine åtte ben sittende oppe rundt hodet.

Demodex brevis. Foto: Scanpix

Den andre arten – Demodex brevis – lever en singel-tilværelse i talgkjertlene, som inneholder en oljeaktig substans av døde celler og fett, kalt talg. D. brevis er kortere og rundere enn D. folliculorum.

Alle mennesker har midd

Et amerikansk forskningsprosjekt kalt "Meet your mites" vil komme uvitenheten om ansiktsmidder til livs, og derfor har de siden 2013 samlet ansiktsprøver fra over 400 mennesker.

På bakgrunn av prøvene kan de si at 100 % av alle mennesker over 18 år har ansiktsmidder, og det er første gangen at forskere kan beskrive en gruppe av snyltere som lever på alle mennesker.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: