Dean Karnazes

Maratonmannen: Karnazes’ kropp kan løpe evig

10. august 2012 av Henrik Elling

Den amerikanske ultraløperen Dean Karnazes blir aldri sliten. Kroppen hans kan på mystisk vis begrense og bryte ned melkesyre.

På 30-årsdagen sin slentret Dean Karnazes hjem fra en bar midt på natten. På verandaen hoppet han i et par sko og begynte å løpe av gårde gjennom gatene i San Francisco. Han stanset først etter å ha løpt 50 km.

Siden har Karnazes løpt nærmest uavbrutt og vist seg som verdens beste ultraløper. Den 50 år gamle amerikaneren har blant annet greid å løpe over tre dager i strekk uten søvn eller hvile til bena.

Undersøkelser viser at Karnazes i teorien ville kunnet løpe evig hvis han ikke trengte søvn.

I tillegg til et uvanlig høyt opptak av oksygen som sikrer oksygen til musklene, og sin lave hvilepuls skiller maratonmannen seg nemlig ut med særlig én uforklarlig egenskap. Kroppen hans produserer uvanlig lite melkesyre, noe som normalt bremser vår fysiske utfoldelse.

Faktisk har Karnazes i test vist evnen til å forbrenne melkesyre under løping – en egenskap som legene til nå bare har observert hos den amerikanske ultraløperen.

Melkesyre beskytter kroppen

Melkesyre er en forsvarsmekanisme som gjør musklene i stand til å arbeide uten oksygen i farlige situasjoner, men som samtidig sikrer at musklene ikke blir overbelastet.

Normalt, når musklene jobber uten oksygen, forbrenner kroppen glukose. Selve forbrenningen danner melkesyre, som gjennomsyrer musklene med smerte og tvinger oss til å stoppe.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: