Blodårene blå

Hvorfor ser blodårene blå ut når blodet er rødt?

Når man blør, er blodet alltid rødt. Hvordan kan det ha seg at blodårene ofte ser blå ut?

9. desember 2016

Blodet har en lang rekke funksjoner, men en av de viktigste er å transportere oksygen rundt i kroppen. Og det er mengden av oksygen i blodet som bestemmer hvilken farge det har.

Blodet får oksygenet i lungene, inne i de røde blodlegemene i det jernholdige transportproteinet hemoglobin, som har en stor evne til å binde oksygen. Når hemoglobinet er mettet med oksygen, får blodet den kjente rødfargen.

Fra lungene pumper hjertet blodet gjennom arteriene ut til vevet i kroppen. Når oksygenet blir avgitt på bestemmelsesstedet, mister hemoglobinet fargen, og blodet blir mørkt lilla.

På veien tilbake til lungene går det oksygenfattige, mørkt lilla blodet gjennom venene. Disse venene går ofte ganske nær huden, og derfor ser blodet blått ut der. Men hvis vi skjærer oss, tar det oksygenfattige blodet imidlertid lynraskt til seg oksygen fra luften omkring, og får dermed rødfargen tilbake.

Så når vi normalt oppfatter blodet som rødt, skyldes det altså utelukkende at vi i praksis alltid ser det utenfor kroppen.

Hvis man er blodgiver, har man mulighet for å se blodets ”egentlige” farge. Blodet tappes fra en vene, og derfra går det gjennom en slange og ned i en pose.

Blodet får ikke oksygen underveis, og derfor beholder det den lilla fargen.

Vi guider deg rundt i forskernes fantastiske verden

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: