Herbert Nitsch diving record

Jernlungen: Østerriker kan dykke 244 meter

10. august 2012 av Henrik Elling

Ingen andre nålevende mennesker kan holde pusten like lenge som den østerrikske superlungen Herbert Nitsch.

Herbert Nitsch var i 1999 på vei til dykkerferie da dykkerutstyret ble borte. Nitsch tilbrakte de neste to ukene med å snorkle og oppdaget sitt talent for å holde pusten lenger enn de fleste.

Siden har han stadig prøvd å slå enhver tenkelig undervannsrekord, og i 2007 lyktes det ham å erobre rekorden for dypeste fridykk (uten noen hjelpemidler, red.).

Nitschs dykk foregår ikke alltid som rene fridykk. Ofte blir han ført ned i dypet på sleder som hjelper østerrikeren med å nå dypene raskere. Risikoen under den bratte ned- og oppstigningen er selvfølgelig at trykkforskjellen sprenger trommehinnene, og verdensrekordholderen bruker derfor en spesiell teknikk der han trykkutligner flere ganger på vei ned og opp.

Selv om Nitsch er anerkjent for sin unike evne til å oppholde seg under vann, har alle mennesker en fridykker i seg. Når kroppen kommer under vann, settes nemlig en rekke naturlige reflekser i gang.

Den viktigste er den mammalske dykkerefleksen som får hjertet til å slå langsommere. Samtidig frigir milten ekstra blodceller i kroppen, og de store musklene trekker seg sammen. Refleksen sikrer oksygen til vitale organer som hjerne og hjerte, for at vi skal klare oss lenger under vann.

I dag er dybdedykk en regulær idrettsgren, men tidligere var særlig asiatiske perledykkere kjent for sin evne til å bryte grensene når de lette etter perler på 40 meters dyp. Også de tok som Nitsch i bruk hjelpemidler. Ofte kastet de seg i vannet med en tung stein for å komme raskt til bunns og stappet fettinnsatt bomull i ørene til å beskytte mot trykket.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: