Wim Hof at Polar Circle Marathon

Ismannen: Kontrollerer nervesystemet med viljen

10. august 2012 av Henrik Elling

Den 53 år gamle nederlenderen Wim Hof tåler ekstrem kulde. Tilsynelatende manipulerer han kroppen til å ignorere naturlige instinkter.

Wim Hof kan løpe en polarmaraton med bare føtter. Han kan svømme 80 meter under isen i Antarktis uten å gå i sjokk. Han har verdensrekorden i å sitte lengst tid nedsenket i is. Wim Hof er med god grunn kjent som Ismannen.

Normalt kan vi ikke styre reaksjonen når kulde angriper kroppen. Den begynner å skjelve, hjerterytmen endrer seg, og blodårene stenger av. Men ikke hos Hof, som har en kropp som tilsynelatende ignorerer de naturlige forsvarsmekanismene.

Wim Hof Ice bath record

Forskere forsøker å finne ut hvordan nederlenderen kontrollerer deler av kroppen som normalt er utenfor vår rekkevidde. Deres teori er at Hof har kontroll over sitt autonome nervesystem og derfor også kan styre for eksempel immunforsvaret.

I 2011 ga leger ham en injeksjon med endotoksiner, noe som narrer kroppen til å tro at den blir invadert av bakterier. Endotoksinene kickstarter immunforsvaret, som reagerer med feber, kuldegys og oppkast. Hof klarte uvisst hvordan å kontrollere immunforsvaret slik at det bare reagerte svakt på bakteriene.

Det autonome nervesystemet

Det autonome nervesystemet styrer kroppens ubevisste funksjoner som fordøyelse, hjerterytme og immunforsvar. Som navnet antyder, har vi normalt ikke kontroll over nervesystemets funksjoner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: