strækker os top

Vitenskapen forklarer: Derfor strekker vi oss

Et av de vanlige morgenritualene er at vi strekker oss etter en lang nattesøvn for å komme ut av slumringen. Men hvorfor utfører vi disse langstrakte bevegelsene med armene? Vitenskapen forsøker å gi svaret.

1. september 2009 av Karine Kirkebæk

De aller fleste kjenner til den nesten uimotståelige trangen til å strekke på kroppen, enten den er stor eller liten.

Men forskerne er faktisk ikke sikre på hvorfor vi strekker oss.

En teori er at det vekker kroppen og hjernen til live etter en lang og ineffektiv natt i senga.

Vi strekker oss for å vekke hjertet

Mens vi sover, slår hjertet langsommere, blodtrykket daler, lungene trekker seg sammen, og musklene er avslappet. Når vekkerklokken ringer tidlig om morgenen, skal kroppen våkne.

Ved å strekke oss vekker vi musklene, utvider lungene og får fart på blodomløpet. Blodet frakter mer oksygen rundt i kroppen, samtidig med at det fjerner avfallsstoffene fra natten.

Dessuten får hjernen beskjed om å gi slipp på søvnen og skifte til våken tilstand. Men det er ikke bare om morgenen vi strekker oss. Det skjer typisk når kroppen har vært i den samme stillingen i lengre tid.

Dyr strekker seg også

Noen forskere mener at vi strekker oss for å merke kroppen og få en følelse av kroppens stilling i rommet. Og både voksne, barn, fostre og dyr strekker seg.

Fisk sprer og vifter for eksempel med finnene, hunder og katter strekker forpotene framover og skaper en svai i ryggen, mens høns strekker halsen og beinet og vingen på den ene siden.

Generelt mener forskere at vi strekker oss for å gjøre muskler og ledd fleksible, øke blodsirkulasjonen og redusere stress.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: