Hvorfor er noen bedre til å smake enn andre?

Vår evne til å smake ligger i høy grad i smaksløkene som fremfor alt skjuler seg på tungens nuppete overflate, men som også av og til kan registreres i ganen og på innsiden av kinnene. Mennesket er i gjennomsnitt utstyrt med rundt 10 000 smaksløker, men antallet kan variere betydelig fra et individ til et annet.

1. september 2009

Vår evne til å smake ligger i høy grad i smaksløkene som fremfor alt skjuler seg på tungens nuppete overflate, men som også av og til kan registreres i ganen og på innsiden av kinnene. Mennesket er i gjennomsnitt utstyrt med rundt 10 000 smaksløker, men antallet kan variere betydelig fra et individ til et annet. Nettopp denne forskjellen utgjør en av de mest foretrukne forklaringene på hvorfor enkelte personer ikke har den samme evnen til å smake som andre. Antallet smaksløker kan være så lavt at man nesten ikke smaker maten, noe som kan få kjedelige følger i form av at man mister lysten til å spise. I den andre enden av skalaen kan de såkalte ”supersmakerne” utvikle kresenhet, eller de vil for all del sky sterk, bitter eller skarp mat fordi smaksopplevelsen kan bli for voldsom og intens.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: