sleeping child

Hvorfor blir vi trette etter å ha spist?

Hvis mat gir kroppen energi, er det merkelig at man ofte føler seg trett når man har spist. Hvordan har det seg?

15. april 2013

Umiddelbart kan det virke logisk at mat gjør en våken og rastløs fordi en blir tilført energi. Men nei, da - sånn er det ikke. Det skyldes sannsynligvis at våre forfedre måtte være våkne og oppmerksomme når de drev matauk, mens det til gjengjeld virket fornuftig å spare på energien ved å ta en lengre lur straks de hadde fått i seg maten de hadde strevd for å bringe i hus.

Slik fordøyer du

1. Maten brytes ned av enzymer i fordøyelsessystemet til blant annet druesukker. Det tas opp gjennom tynntarmen og går over i blodet.

2. Sukkeret føres med blodet og hemmer noen nerveceller i hjernen, som produserer et spesielt våkenhetshormon, orexin. Det fører til at vi blir trette.

3. Til slutt når sukkeret musklene, leveren og fettvevet ved hjelp av insulin fra bukspyttkjertelen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: