Fantomsmerter

Hvordan oppstår fantomsmerter?

Fantomsmerter oppleves som sterke smerter i en kroppsdel som er amputert vekk. Tidligere trodde legene at fantomsmerter bare oppsto i det ødelagte nervevevet, men nå vet de at smertene oppstår flere steder i kroppen.

22. juni 2016

Fantomsmerter er opplevelsen av å føle noe i en kroppsdel som ikke finnes, f.eks. et amputert bein.

Tidligere trodde legene at fantomsmerter bare begynte i ødelagt nervevev ved stumpen – nå vet de at de også oppstår i ryggmarg og hjernen.

Slik oppstår fantomsmerter

1. Skadede nerveender i armstumpen avfyrer vilkårlig nervesignaler. Normalt avfyrer nervene kontrollerte signaler etter sanseinntrykk.

2. Signalstoffer skilles i ut nervenes andre ende i ryggmargen, hvor de møter andre nerver. Signalstoffene gjør ryggmargens nerver ekstra følsomme, slik at de etter amputasjon reagerer på selv svake påvirkninger.

3. Nevroner i hjernen overfører signaler fra kroppen. Området som før sanset hånden, har nå nye funksjoner. Noen gamle forbindelser blir imidlertid igjen, så nevroner i sin nye funksjon kan sette i gang en følelse av smerte i en amputert arm.

|

Se en stor versjon av bildet her.

Musikk kan kurere fantomsmerter

Musikk har vist seg å ha en gunstig effekt mot smertelidelser, også fantomsmerter. Flere studier har vist at det i noen tilfeller er mer effektivt enn piller. Men det er viktig å velge den riktige musikken.

Du kan lese mer i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: