hud og netflix

Huden avslører vanene dine

Hvis du ser for mye på Netflix – og ikke er så stolt av det – er det en god idé å bruke store mengder sminke. Huden forteller nemlig om hvilke vaner du har tillagt deg.

8. juni 2016 av Babak Arvanaghi

Du er fire timer inne i en maraton der den ene episoden av Breaking Bad avløser den andre. Det eneste du bekymrer deg for, er om du får nok søvn før du skal på jobben neste dag.

Men det er faktisk mer du bør bekymre deg for. Vanene dine påvirker huden – og når det kommer til tv-titting, er det ikke særlig positivt.

Faktisk forteller huden om mye av det du gjør til daglig. Vi har samlet et utvalg her.

Netflix-hud

Ny forskning tyder på at lyset fra telefon- og dataskjermer påvirker huden, sier dermatolog Justine Hextall til Daily Mail. Lyset graver seg ned i de dypere hudlagene og ødelegger enzymet MMP-1. Konsekvensen er rynker og slapp hud.

Cappuccino-hud

Ifølge hudspesialisten Anita Sturnham kan kaffe-avhengighet skape trøbbel for huden. All koffeinen trekker vann ut av cellene og etterlater en veldig tørr hud. En annen bivirkning er hudlidelsen rosacea, også kjent som ansiktsrosen, som gir rød, aknelignende hud i ansiktet.

By-hud

Kvinners hud eldes opptil ti prosent raskere i byer enn på landet. Det skyldes luftforurensning. Smog og støv irriterer huden, tørker den ut, lukker porene og stimulerer bakterievekst. Det fører til pigmentendringer, rynker og akne.

Flyver-hud

I flykabiner blir veldig tørr luft resirkulert, og ifølge Justine Hextall er det forferdelig for huden. Mengden av stresshormonet kortisol stiger på grunn av mangelen på oksygen, og det får huden til å bli rød og skjoldete hvis du flyr mye.

Dessuten forsterkes de skadelige UVA-strålene i de høyere luftlagene med opp mot 150 prosent, noe som øker risikoen for føflekkreft. Piloter og kabinpersonale har dobbelt så stor risiko for å rammes av denne krefttypen.

Sofa-hud

Velger du sofaen i stedet for trening? Da er du sannsynligvis rødmusset, har kviser og fet hud. Det skyldes at blodsirkulasjonen blir dårligere, og derfor får huden mindre oksygen og færre næringsstoffer. Hudceller med skader blir ikke reparert i samme grad, og det fører til de uønskede symptomene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: