gule tænder TOP

Slik unngår du gule tenner

Frukt, vin, cola og kaffe smusser til det funklende Colgate-smilet med gulbrune fargeavleiringer og emaljeetsende stoffer. Men det finnes heldigvis mye du kan gjøre for å holde fargen på tennene.

26. april 2016 av Mikkel Skovbo

De funkler som polert elfenben på stjernene i Hollywood, men er ikke alltid like kritthvite på badet der hjemme.

Selv om vi naturligvis får mer gule tenner med alderen, er det også noe du selv kan gjøre for å hindre misfarging på tannsettet.

Her er de viktigste årsakene til at du får gule tenner - og et par triks du kan bruke for å unngå det.

Emalje er nøkkelen til å forstå gule tenner

Det ytterste tannlaget, emaljen, er kroppens hardeste materiale og består av 98 % hydroksyapatitt – et beinhardt kalsiummineral. Men selv om emaljen er hard, er den ikke jevn og glatt, snarere ruglete, og derfor kan stoffer utenfra sette seg fast og endre på den hvite fargen.

? Unngå fargerike matvarer

Noen matvarer inneholder spesielt mange kromogener, dvs. molekyler med et høyt fargeinnhold, som setter seg fast på tennenes emalje og gir misfarging. Stoffene finnes særlig i mørke matvarer som kaffe, rødvin, cola, lakris og en rekke frukter som druer, blåbær og granateple.

TRIKS: Vær nøye med tannhygiene, men hyppig bruk av tannbørste og tanntråd. Bruk sugerør når du drikker for eksempel fruktsmoothie og iskaffe, slik at tennene unngår den verste kontakten med fargestoffene.

? Unngå garvesyre

Tannin, eller garvesyre, er et plantepolyfenol som blant annet gir bitterhet til rødvin, svart te og mørk sjokolade. Men garvesyren gjør det dessverre også lettere for kromogener å feste seg til tannemalje. Derfor er rødvin – som inneholder mye av både kromogener og tanniner – særlig ille til å gi gule tenner.

TRIKS: Inntaksfrekvensen og -lengden er viktig, så i stedet for å sitte og nyte tre kopper svart te hver morgen over en lang stund, så skjær ned til en håndfull kopper fordelt over uken.

? Pass på syreholdig mat og drikke

Kullsyren i brus og fruktsyre i for eksempel sitroner, epler, druer og alle slags sitrusjuice bryter ned kalken i emaljen og er med på å danne de rillene og sprekkene som fargestoffene kan feste seg i. Cola er en av de brustypene med mest syre, med en pH-verdi på 2,4, og siden den samtidig inneholder kromogener, er det en hovedsynder når det gjelder gule tenner.

TRIKS: Spis all frukten på en gang i stedet for å plukke på en klase druer i timevis. Skyll munnen med vann etter både brus og frukt, men ikke puss tennene med det samme, siden emaljen er sårbar like etter et syreangrep. Bland smoothie med melk og ha frukt i for eksempel yoghurt, siden melkeprodukter skaper en kjemisk likevekt med syren.

? Kutt ut tobakken

Tobakk misfarger tennene mer enn både kaffe, cola og rødvin, fordi tjære og nikotin fester seg særlig godt på emalje. Den gul-brune fargen kan fjernes med tannrensinger, men med tiden kan fargestoffene trenge inn i selve tannen og blir kroniske. Storrøykere risikerer også en brunlig fargeendring av selve tannkjøttet, noe som kalles melanose.

Fra kampen mot gule tenner til null hull

En ting er bestrebelsene for å unngå misfargede, gule tenner – noe annet er kampen mot hull, paradentose og karies. Her kan du lese mer om blant annet lasertannrensing og paradentosepiller:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: