Kunstig hud

Forskere skaper kunstig hud med naturlig hår

Ved å manipulere med stamceller fra mus har forskere klart å skape kunstig hud i tre lag, som ligner ekte hud. I fremtiden vil det blant annet kunne redusere behovet for dyreforsøk for kosmetikk.

10. august 2016

I et laboratorium i Japan har forskere fra bl.a. RIKEN-senteret og universitetet i Tokyo klart å produsere en svært avansert form for kunstig hud med hårsekker og svettekjertler.

Gjennombruddet er gode nyheter for personer som trenger en hudtransplantasjon, for eksempel på grunn av brannsår, og for dyr.

Den kunstige huden kan nemlig redusere behovet for dyreforsøk – i fremtiden kan for eksempel kosmetikk testes på den kunstige huden, og dermed vil mange mus, rotter og andre forsøksdyr kunne bli spart for smertefulle eksperimenter.

Ny hud etterligner den ekte varen

Hårsekker og svettekjertler har i forsøk på mus overlevd i den kunstige huden, som har tre lag. Lagene får huden til å minne mer om vanlig hud enn tidligere forsøk.

|

Slik lages kunstig hud

Forskerne skapte huden ved først å ta ut celler fra tannkjøttet på mus.

Cellene ble deretter gjort om til stamceller, som ble dyrket og brukt til å skape fullt funksjonsdyktig hudvev i tre lag.

Den ferdige huden ble transplantert over på mus, der den i løpet av få dager vokste fast og skapte forbindelse med både nerver og muskler.

Bare to uker etter transplantasjonen begynte hår å vokse frem fra hårsekkene nede i huden.

Flere typer dyrket hud finnes allerede

Huden er vårt største organ, den avgrenser kroppen og beskytter oss blant annet mot infeksjoner og uttørking. Derfor kan den også være vanskelig å erstatte.

Her kan du lese mer om hvorfor det er viktig å dyrke hud:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: