Spaceship

Ferd til Mars kan være livsfarlig

En bemannet ferd til Mars byr på store fysiske utfordringer for astronautene.

6. mai 2013

Ferd til Mars kan være livsfarlig

Trass i rykter om at NASA vil sende et bemannet fartøy til Mars før 2035, er sannheten at man ikke våger det før man vet om den tre år lange ferden er livsfarlig.

Ingen mennesker har til nå vært lenger ute i rommet enn Fred Haise og resten av Apollo 13-mannskapet, som fløy rundt Månen og tilbakela 400 171 kilometer før hjemkomst.

Hjemvendte astronauter fra et opphold på ISS har i snitt mistet 5–10 prosent av muskelstyrken, bensubstansen og oksygenopptaket. På en lengre ferd f.eks. til Mars risikerer deltagerne å komme hjem med kropper som 80-åringer.

Drømmen om en fremtidig kolonisering av rommet bremses også av at stamcellene tåler vektløshet ganske dårlig. Alle mennesker er i begynnelsen bare en klump stamceller som etter hvert utvikler seg til alle kroppens øvrige celler.

Uten tyngdekraftens påvirkning har stamcellene problemer med å utvikle seg. Blir en fremtidig astronaut gravid ute i universet, er det ikke garantert at hun vil føde et friskt og sunt barn.

Kreftkur som biprodukt

Celleforvandlingen i vektløs tilstand har imidlertid vist seg å ha en gunstig effekt for pasienter på Jorden.

Kreftceller er beryktet for å lure døden ved å boikotte den programmerte celledøden, apoptosen, men i vektløs tilstand mister de evnen. En tysk forsker, Daniela Grimm, sendte i 2011 3 millioner kreftceller ut i rommet med den kinesiske raketten Shenzhou 8 og beviste at apoptose inntreffer 30 prosent hyppigere i rommet. En kunnskap som man kanskje kan bruke til å skape mer effektive kreftmedisiner i fremtiden.

NASA vil skape kunstig tyngdekraft

Siden 1960-årene har forskere vært opptatt av å skape kunstig tyngdekraft – eksempelvis ved å bygge romskip med en kjempesentrifuge.

Når sentrifugen går rundt, vil sentrifugalkraften presse alt innvendig mot ytterveggen. Den kan astronautene gå på som om de gikk på landjorden. Corioliskraften vil imidlertid bøye av alle bevegelser, så astronautene kan derfor bli både svimle og kvalme. NASA leker med ideen om å teste en sentrifuge om bord på ISS, den internasjonale romstasjonen. Sentrifugen skal gi en tyngdekraft på cirka to tredeler av Jordens, altså cirka 0,69 g.

NASA har tidligere prøvd å skape kunstig tyngdekraft ved å knytte to romfartøyer sammen og la dem dreie rundt hverandre. I 1966 ble romkapselen Gemini 11 koblet sammen med rakettrinnet Agena. Me

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: