Derfor er det livsvigt at sukke

Sukk redder lungene

Forskere har undersøkt menneskers sukk. Og det viser seg at de er livsviktige for kroppen.

9. mars 2016 av Sarah Stilling Skrivergaard

Et sukk behøver ikke å bety at man er trett eller at livet er håpløst.

En ny studie ved University of California, Los Angeles (UCLA) og Stanford University har nettopp sett på hvorfor vi sukker.

Forskerne bak kaller det en livsviktig refleks som hindrer små, kuleformede luftblærer i lungene, kalt alveoler, i å kollapse.

12 sukk i timen

Lungenes oppgave er å tilføre blodet oksygen og kvitte seg med avfallsstoffet karbondioksid. Ved hjelp av luftveiene, bronkiene, blir luften vi puster inn, transportert ned til alveolene, der oksygentransporten til blodet finner sted.

I snitt sukker mennesker omkring 12 ganger i timen eller en gang hvert femte minutt.

Sukk er et dobbelt åndedrett

Professor i nevrobiologi ved UCLA, Jack Feldman, er en av forskerne bak prosjektet. Han sammenligner alveolene med våte ballonger.

  • Har du noensinne prøvd å blåse opp en våt ballong? Det er veldig vanskelig fordi vannet på innsiden gjør at ballongen klistrer seg sammen. Det er det samme som skjer når alveoler kollapser. Da blir overflaten på alveolene ute av stand til å utveksle gass mellom blodet og luften, sier han til Live Science.

Et sukk tilsvarer ifølge forskeren et dobbelt åndedrett – en svært dyp innånding. Og hvis vi ikke sukker, er konsekvensen at vi får nedsatt lungefunksjon fordi alveolene ikke kan blåse seg opp igjen – og i verste fall ville vi kunne dø av det.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: