Kejsersnit top

Barn født ved keisersnitt har større risiko for fedme

Keisersnitt spiller en avgjørende rolle for risikoen for overvekt hos barn. Det viser en ny kjempestudie utført av forskere fra Harvard University.

16. september 2016 av Nanna Vium

Barn som kommer til verden ved keisersnitt, har i gjennomsnitt 15 prosent større risiko for å bli overvektige, sammenlignet med barn som er født vaginalt.

Det viser en ny kjempestudie fra Harvard T.H Chan School of Public Health, som nettopp er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet JAMA Pediatrics.

Påvirker også voksenlivet

Mer enn 22.000 barn født av 15.271 kvinner deltok i studien, som viser at sannsynligheten for overvekt er særlig stor i barndommen, men at det også kan fortsette som overvekt i ungdommen og voksenlivet.

Ifølge forskerne hadde barna som ble født ved keisersnitt 23 prosent større risiko for overvekt i alderen 9 til 12 år, 16 prosent større risiko i alderen 13 til 18 og 10 prosent større risiko i alderen 19 til 28.

Keisersnitt uten medisinsk grunn

Merkelig nok oppdaget forskerne en større sannsynlighet hos barn som hadde valgt keisersnitt uten noen dokumentert medisinsk grunn. Her var risikoen for overvekt hele 30 prosent større.

Samtidig hadde barn i en søskenflokk 64 prosent større risiko for overvekt hvis de var født med keisersnitt, sammenlignet med sine søsken.

Går glipp av bakterier

Forskerne er fortsatt ikke sikre på hvorfor dette skjer.

Men de gjetter på at barnet går glipp av viktige bakterier i morens fødselskanal, som eller ville kolonisere tarmen og dermed påvirke stoffskiftet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: