Måling av blodtrykket

Lakris får kortisol til å hope seg opp i kroppen, noe som øker blodtrykket.

© SHUTTERSTOCK

Er lakris usunt for hjertet?

Lakris får stresshormonet kortisol til å hope seg opp i kroppen og øker blodtrykket. Derfor anbefaler eksperter at vi spiser lakris med måte.

14. november 2017

Lakris utvinnes av roten til lakrisplanten, som får sin karakteristiske lukt og smak av aromastoffet glycyrrhizin.

Stoffet påvirker kretsløpet vårt og kan gi høyt blodtrykk, væskeansamlinger og lavt kaliuminnhold.

Høyt blodtrykk er en viktig risikofaktor for å utvikle hjerte/kar-sykdommer og blødninger i hjernen, så hvis blodtrykket er for høyt, er det en god idé å holde seg unna lakrisbåter og lignende typer godteri.

© SHUTTERSTOCK

Hvor mye lakris må man spise?

Akkurat hvor store mengder lakris som skal til for å utløse blodtrykksproblemer, varierer fra person til person, men ekspertenes tommelfingerregel er at 50 gram lakris daglig risikerer å påvirke blodtrykket negativt.

Symptomene på høyt blodtrykk er blant annet svimmelhet, hodepine, hjertebank og synsforstyrrelser. Uten behandling kan det føre til en tidlig død på grunn av hjertestans.

Lakris fører til mer stresshormoner

Aromastoffet glycyrrhizin er en viktig del av lakrisen. Men i store mengder vil dette stoffet blokkere et stressregulerende enzym.

Lakris har blitt brukt i årtusener 

  • 1323 f.Kr.: Barnefaraoen Tutankhamon får med seg lakrisrot i graven.

  • 3. årh. f.Kr.: Den greske lærde Theofrastos skriver at lakris er effektivt mot hoste og astma.

  • 1. årh. e.Kr.: Romerske legionærer tygger lakrisrot på de lange marsjene for å legge en demper på følelsen av sult og tørst.

  • Om lag 1750: Den britiske kjemikeren George Dunhill blander sukker med lakris og skaper lakrisgodteri.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: