frossen pige top no

Død 14-åring kan fryses ned

Høyesterett i Storbritannia har gitt tillatelse til at kroppen til en ung jente kan fryses til ca. -200 grader. Hun er død av kreft, men håpet å bli frisk i framtiden, når det finnes en behandling.

23. november 2016 av Karine Kirkebæk

Retten har nå gitt tillatelse til at en 14 år gammel pike kan få sitt siste ønske oppfylt: cryokonservering. Hun håpet at hun kunne kurert for sin kreftsykdom en gang i framtiden.

Jenta er nå død på grunn av sykdommen, men hun har skrevet til britisk høyesterett at hun gjerne ville fryses ned – ikke begraves. Det skriver The Guardian.

Ingen er vekket til live så langt

Metoden med å fryse ned døde kropper er kjent siden 1960-tallet. Fortsatt er ingen av de døde kroppene tint opp, men frysesystemet er fulgt slavisk.

1. Pasienten erklæres død

Aller først må personen erklæres død i juridisk forstand. Det vil si at hjertet har sluttet å slå.

Det er avgjørende at nedkjølingen påbegynnes raskt. Faktisk allerede i løpet av 2 til 15 minutter etter at hjernen slutter å slå og hjernen dør.

2. Åndedrett gjenskapes kunstig

Kroppen stabiliseres nå i for eksempel et isbad. Her gjenskapes både blodsirkulasjon og åndedrett med en form for respirator.

Den raske nedkjølingen, og respiratoren, er med på å beskytte hjernen.

3. Blodet tas ut av kroppen

Kroppen transporteres nå til et cryokonservering-anlegg, der den kjøles ned til like over frysepunktet.

Blodet tappes ut av kroppen over flere timer og blir deretter erstattet med en oppløsning, som beskytter organene.

4. Unngå krystaller i organene

Deretter blir kroppen kjølt ned til -125 °C ved hjelp av datakontrollerte vifter som sørger for at nitrogengass sirkulerer.

Målet med denne delen av prosessen er å få kroppen ned under -124 °C så raskt som mulig for å unngå krystallisering i organer og vev.

5. Sluttemperatur på -196 °C

Nå skal kroppen fryses ned til sluttemperaturen på -196 °C. Først blir kroppen lagt i en beholder, som deretter senkes ned i flytende nitrogen.

Slik vil kroppen bli oppbevart helt til det oppstår et medisinsk gjennombrudd for sykdommen personen led av.

Kilde: Alcor

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: