Tim Friede with snake

Den immune: Slangegift biter ikke på Friede

10. august 2012 av Henrik Elling

Tim Friede har i en årrekke gjort seg selv immun mot slangebitt. I dag kan amerikanske Friede injisere 40 mg svart mambagift i kroppen sin – og overleve.

Mambabittet er ellers ekstremt dødelig, og normalt er 10–15 mg av giften fra den to meter lange slangen nok til å drepe en voksen mann. I 2006 så dyrepasserne i Samburu Naturreservat i Kenya hvor dødelig giften var, da en 7,5 tonn tung elefant fikk kramper og døde etter å ha vært bitt av en mamba.

For Friede er de eneste tydelige tegnene etter mambabitt kraftig lokal smerte og rødlig hevelse.

Friedes evne er tillært. Amerikaneren har gjentatte ganger injisert større og større doser gift i kroppen sin og vent immunforsvaret til raskt og effektivt å bekjempe den dødelige væsken. Prinsippet er det samme som i enhver annen vaksinasjon, der små mengder av for eksempel virus blir injisert i kroppen for å bedre immunforsvaret.

Døden kommer på tyve minutter

Bittet: Proteinene i mambagift har lav molekylmasse. Derfor er giften lett, og er den giften i verden som blir raskest ført rundt i kroppen.

0–30 sekunder: Bittstedet hovner voldsomt opp, og smerten inntreffer.

30 sek – 5 min: Kardiogiftstoffet i mambagiften når hjertet, og hjerterytmen forstyrres. Voldsomme brekninger følger.

15 minutter: Nervegiftstoffene begynner å virke. De lammer åndedrettet. Offeret har voldsomme smerter, og synet svikter.

20 minutter: Døden inntreffer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: