blodtyper TOP

Blodet bestemmer helsen din

Ny forskning viser at blodtypen er nært forbundet med helsen din. Noen blodtyper gir f.eks. økt risiko for hjerte-karsykdommer og hukommelsesproblemer, mens blodtype 0 beskytter mot kreft.

23. mars 2016 av Gorm Palmgren og Anne Lykke

De forskjellige blodtypene er et mysterium for leger, som siden oppdagelsen i 1901 har gjettet på hva blodtypen vår sier om oss.

Nå viser forskning at blodtypen din har betydning for om du blir rammet av visse sykdommer. Og én blodtype gir bedre odds enn alle andre.

De fire overordnede blodtypene fordeler seg slik på verdensplan. Men det forekommer også regionale utsving, og i Latin-Amerika har svært mange f.eks. blodtype 0, mens det er flest skandinaver med blodtype A.

Type 0 er kongen av blodtyper

Har du blodtype 0, kan du statistisk sett se frem til et liv uten kreft, hukommelsessvikt og hjerteproblemer.

En undersøkelse har nemlig vist at folk med blodtype A, B og AB har 15 % større risiko for å dø av hjerte-karsykdommer enn dem med type 0. Dessuten ser det ut til at 0 også beskytter kroppen mot kreft.

Forskerne mener at forklaringen finnes i at blodtyper som A, B og AB setter immunforsvaret på overtid, slik at kroppen sakte men sikkert risikerer å utvikle kreft, mens 0 er mildere.

AB kan gi hukommelsesproblemer

En annen oppsiktsvekkende undersøkelse viser at folk med blodtype AB har hele 82 % større risiko for å få problemer med hukommelsen enn dem med andre blodtyper.

Forskernes forklaring er at blodtypen din bestemmer hvordan og hvor lett blodet størkner, og at noen blodtyper størkner lettere, slik at man får små blodpropper og dermed vanskeligere for å huske.

FAKTA: Blodtyper deles inn etter antigener

Systemet som inneholder de fire hovedblodtypene, kalles "AB0" og bygger på at overflaten på noen røde blodceller er dekket av forskjellige antigener, eller sukkerstoffer, kalt A eller B, mens andre ikke har antigener (0).

Et annet blodtypesystem, Rhesus, deler grovt sagt blodtypene inn i dem som inneholder antigenet D (Rh-positive), og dem som ikke gjør det (Rh-negative). Derfor snakker man normalt om åtte blodtyper: A, B, AB og 0 i enten Rh-positiv eller Rh-negativ-versjonen.

Det er viktig å kjenne sin Rhesus-status, da å blande de to blodtypene kan medføre alvorlige komplikasjoner for Rh-negative.

Få oversikten over hva blodtyper er her:

|

Vi guider deg rundt i forskernes fantastiske verden

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: