© Shutterstock

Bakterier gir svette lukt av geit, løk eller karve

Det er bakterier i armhulene som får svetten til å lukte. Forskere har identifisert tre svettelukter, og hver av dem stammer fra en bestemt type bakterier.

13. november 2017 av Gorm Palmgren og Jesper Bindslev

Svette lukter ikke noe som helst. Stanken oppstår når bakterier på huden bryter ned næringsstoffer i svetten og danner avfallsstoffer.

Hvert menneske har en helt personlig sammensetning av bakterier. I et forsøk tok forskere prøver av bakteriefloraen i armhulen hos flere personer, og det viste seg at åtte bakterier dominerte, men i helt ulike blandingsforhold.

Tre bakterier gir svettelukt

Av de bakteriene som trives i armhulen, er det særlig tre typer som får svetten til å lukte: Corynebacterium gir en lukt som minner om geiter, mens staphylococcus lukter av løk, og anaerococcus lukter av karve.

Hvis de tre bakterietypene utgjør en stor del av bakteriene i din armhule, har du en markant svettelukt. Er du så heldig at de utgjør en mindre del, lukter svetten din mer nøytralt.   

Svetten lukter ikke like mye overalt på kroppen. Det skyldes at vi har to typer svettekjertler. Den type som sitter i armhulene og skrittet, skiller ut melkesyre og urinstoff, som gir næring til bakterier. 

Svette andre steder på kroppen inneholder bare salter, som bakterier ikke kan leve av, og derfor lukter det ikke når du for eksempel svetter i håndflatene.

Tre behandlinger kurerer svetteproblemer

Bakterietransplantasjon

Fjerner dårlig lukt ved å erstatte personens bakterier i armhulen med bakterier fra en annen med bedre svettelukt. 

Nervegift

En innsprøytning med nervegiften botox hindrer nervesignaler i å aktivere svettekjertlene.

Mikrobølger

Svettekjertler i armhulene ødelegges med mikrobølger som utvikler høy varme.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: