Babyer kulde varme TOP

Kulde og hete skrumper babyen

Når hetebølgen herjer eller kulden får tennene til å klapre, er det grunn til bekymring for gravide kvinner: Babyene deres blir født mindre og har større risiko for sykdommer senere i livet.

3. mars 2016 av Mikkel Skovbo

Kvinner som opplever hetebølger eller kuldeperioder under graviditeten, har større risiko for å føde små eller for tidlig fødte barn.

Det viser en undersøkelse av 1,5 millioner colombianske nyfødte, foretatt av Verdensbanken.

Små babyer har større risiko for hjertesykdommer, forhøyet blodtrykk og diabetes senere i livet.

Babyer var lettere og kortere

De babyene som hadde vært utsatt for en hetebølge de siste tre månedene av graviditeten, kom til verden gjennomsnittlig 3 g lettere enn andre nyfødte. Og det var en økt risiko for at de ble født for tidlig.

Hadde fostrene vært utsatt for vedvarende kulde, var de gjennomsnittlig 0,2 mm kortere. Det er ifølge forskerne nok til å påvirke et barns høyde videre i livet.

HVOR MYE KULDE ELLER VARME?

Verdensbankens undersøkelse opererer med følgende definisjoner:? Hetebølge: Når maksimumstemperaturen avviker +5 °C fra den normale maksimumstemperaturen 5 dager i strekk. ? Kuldeperiode: Når minimumstemperaturen avviker -5 °C fra den normale minimumstemperaturen 5 dager i strekk.

Babyene scoret også lavere på Apgar-testen, en test de fleste nyfødte blir vurdert etter og som gir et helhetsinntrykk av barnets tilstand ved å se på bl.a. hjerterytme, åndedrett og reflekser.

"Temperaturforstyrrelser påvirker barnets helse negativt ved fødselen," sier dr. Mabel Andalon, en av forskerne bak undersøkelsen, til The Telegraph.

Ekstreme temperaturer belaster

Forskerteamet bak undersøkelsen mener at ekstreme temperaturer øker belastningen på den gravide kvinnens kropp.

Kjernetemperaturen kan f.eks. stige under hetebølger, og samtidig stiger risikoen for å komme i kontakt med sykdomsbærende insekter. Motsatt er risikoen høyere for å bli smittet med virus som f.eks. forkjølelse i kuldeperioder.

Dessuten kan både ekstrem kulde og hete ha innflytelse på tilgangen til matvarer – noe som særlig er et problem i verdens fattigste områder.

Små babyer risikerer sykdommer

At en lav fødselsvekt er forbundet med sykdommer som diabetes type 2, forhøyet blodtrykk, fedme og hjerte-karsykdommer senere i livet, er veldokumentert av bl.a. Verdens helseorganisasjon.

Nøyaktig hvorfor det forholder seg slik, er ennå ikke helt klart, men forskningen mistenker bl.a. sukkerstoffene myo-inositol og D-chiro-inositol, som er involvert i kroppens insulin- og glukosestoffskifte.

En undersøkelse ved Århus Universitet har f.eks. vist at små, nyfødte grisunger har flere inositoler i kroppen enn større pattegriser.

Klimaforandringer gjør det hett for verdens babyer

De hetebølgene som har vist seg å gjøre Colombias babyer mindre og mer sårbare, vil også tilta i Europa og andre deler av verden i takt med klimaforandringene. Se værutsikten for fremtiden her:

TALL FRA COLUMBIA

Undersøkelsen er foretatt blant Colombias landbefolkning, som er mindre beskyttet mot ekstreme værforhold enn kvinner i Vesten.

Sentralvarme og klimaanlegg gir i de fleste tilfeller fostre bedre beskyttelse her hjemme.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: