Astronaut

Hvordan holder astronauter seg i form?

Hva gjør astronautene om bord i ISS, Den internasjonale romstasjonen, for å holde seg i form? Og hva om de blir syke?

19. august 2014

Kroppen svekkes uten tyngdekraft

Om bord i ISS går astronautene i bane rundt Jorden i vektløs tilstand, og hvis oppholdet varer i uker eller måneder, er det en tøff utfordring å holde seg i trim. Kroppen er vant til å møte motstand av tyngdekraften på Jordens overflate, og uten slik motstand blir skjelett og muskler raskt svekket. På bare et halvt år i rommet forsvinner opptil 15 prosent av muskelmassen og opptil 10 prosent av benbygningen.

Treningustyr om bord

Man trenger altså skikkelig treningsutstyr om bord. Astronautene kan trene på minst tre ulike måter – på tredemølle, på ergometersykkel og på en variert treningsbenk som kan brukes til å styrke flere forskjellige muskelgrupper. Selv om astronautene på lengre romopphold trener to timer hver dag, vil de likevel miste muskel- og skjelettmasse, men på langt nær i like stort omfang som uten noen trening.

Hvis uhellet er ute

Hvis noe skulle skje, og en astronaut får bruk for legebehandling, har minst en av kollegene om bord utdannelse innen førstehjelp og medisin. Romstasjonen har også mange typer medisin om bord, testutstyr som ut fra blod og spytt kan avsløre infeksjoner samt en hjertestarter.

Et avansert overvåkingssystem kontrollerer fortløpende luftkvaliteten og varsler hvis det oppdages giftige gasser eller helsefarlige mikrober. Mannskapet tester rutinemessig vannkvaliteten og kontrollerer om det finnes bakterier på overflatene om bord.

På lengre sikt kan astronautenes helsetilstand også påvirkes av den kosmiske strålingen som kan medføre en lett forhøyet risiko for å utvikle kreft og medføre skader på nervesystemet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: